• Talán meglepően hangzik, de a hajdú-bihari Kabán feltörő gyógyvíz bizonyos összetevői még országos viszonylatban is kiemelkedően magasnak számítanak.

  • Nem véletlen, hogy sokan évtizedek óta esküsznek az aranybarna gyógyvíz hatására.

„A jódos, gázos, konyhasós gyógyvíz a reumás megbetegedéseknél kitűnő gyógyhatással bír. Ízületi bajoknál, idegfájdalmaknál, gyulladásos megbetegedéseknél, női bajoknál az orvosprofesszorok véleménye szerint a víz feltétlen gyógyhatású. A kabai hőforrás vizét orvosilag meg is megvizsgáltatták, és vegytan is a 40 fokos melegvizet (…) gyógyító hatásúnak nyilvánította”. A fentieket 1939 áprilisában írta a Nyírvidék hírlap, a szomszéd megyében, a Hajdúszoboszlótól 20 kilométerre fekvő Kabán található gyógyfürdő megnyitása kapcsán.

Az ország új reumafürdővel lett gazdagabb – írták az 1939. május 1-jén nyitó fürdőről, ami akkor még a Rákóczi Fürdő nevet viselte és 1938 tavaszán kezdődött el az építése. Ez pedig már a Hajdú-bihari Naplóban jelent meg 1971-ben: „A strand nemcsak a miénk, a környékből is eljárnak ide, Tetétlenről, Földesről, Bárándról, de nem ritka a debreceni, sőt szoboszlói vendég sem. Nem akármilyen strand a kabai. Gyógyvize van. Megéri a buszozást, a biciklizést. – Szilágyi Sándorné, Piroska néni, a strand pénztárosa nem kis büszkeséggel a hangjában beszél a fürdőről”.

Az igazság az, hogy a korabeli cikkek a gyógyfürdő és a gyógyvíz titulust akkor még kissé megelőlegezték, de tény, hogy végül mindkettőt megszerezte a fürdő. Hivatalosan 2002-ben kapott gyógyvíz minősítést a Kabán feltörő termálvíz, a gyógyfürdő címet pedig 2013-ban szerezte meg a városi fürdő.

Kabai gyógyvíz

Az egész évben üzemelő Kabai Gyógyfürdőben a nyári szezonban 34-36 és 36-38 Celsius-fokos gyógymedencék, úszómedence és gyermekmedence várja a vendégeket. Azaz a kínálat kizárólag szabadtéri medencékből áll. Helyben gyógykezelések is elérhetők, ezek közé tartozik az orvosi gyógymasszázs, a víz alatti vízsugármasszázs, a víz alatti csoportos gyógytorna és az elektroterápiás kezelések.

A 47 Celsius-fokosan feltörő, jódos-brómos, alkáli-hidrogénkarbonátos gyógyvíz mozgásszervi problémák, azon belül is elsősorban csípő- és térdízületi betegségek kezelésére alkalmas. A víz összes ásványianyag-tartalma literenként 5226 mg.

A jodidion-tartalma literenként 2,6 mg, ami kevesebb, mint a szoboszlói gyógyvízé, de még így is ott van országos szinten az első ötben. A bromidion-tartalma pedig 19 mg/liter, ami a hajdúszoboszlóinál is magasabb érték, sőt, országos szinten is a legmagasabbak közé tartozik. Mindezeken felül bőven tartalmaz metakovasavat és metabórsavat is a kabai gyógyvíz.

Kaba gyógyfürdő gyógymedence