• Egész évben jó üdülési célpont lehet a Dél-Alföld egyik leghangulatosabb üdülővárosa, Gyula.

  • A Várfürdőben elérhető gyógyvíz évről évre rengeteg visszatérő vendéget vonz, ami nem véletlen.

Az Alföld délkeleti határában található Gyula évtizedek óta ott van a legnépszerűbb hazai üdülőhelyek között, rengeteg visszatérő vendég jár ide az ország távolabbi vidékeiről is. Akár a nyári családi üdülést, a vizes szórakozási lehetőségeket keresőknek is ideális választás a Gyulai Várfürdő, sokan viszont a gyógyulás reményében látogatnak el a városba. Itt ehhez minden adott, hiszen a feltörő termálvíz már 1968 óta hivatalosan is gyógyvíznek minősül. A gyógyfürdő és környéke pedig már 1984-ben megkapta a gyógyhely címet.

A jellegzetes, barnás árnyalatú gyógyvíz alkáli-hidrogénkarbonátos, kloridos, jelentős metakovasav- és metabórsav-tartalommal rendelkezik a gyulai gyógyvíz és a gyógyhatása rendkívül széles.

A Gyulai Várfürdő gyógyvizes medencéinek használata naponta kétszer 30 percig javasolt. Ezt érdemes betartani, hiszen ha valaki jelentősen túllépi ezt az időszakot, akkor a panaszai enyhülése helyett azoknak az erősödését kockáztathatja.

Milyen egészségügyi problémák, betegségek esetén ajánlott a gyulai fürdőkúra?

Ezek közé tartoznak a kopásos eredetű gerinc- és ízületi betegségek; a csontritkulás, illetve az azzal együtt járó panaszok és fájdalmak; ízületi gyulladások (csak a betegség nyugalmi időszakában); ortopédiai műtétek utókezelése; baleseti utókezelés. Szintén kedvezően hatású lehet a gyulai gyógyvíz idült karidegzsába és ülőidegzsába esetén; idült nőgyógyászati gyulladásos betegségeknél; érszűkületnél; idült urológiai gyulladásoknál; némelyik bőrbetegségnél (például pikkelysömör, ekcéma). Ugyancsak jó hatású a cukorbetegséghez kapcsolódó ízületi és vérkeringési problémáknál, valamint az ideggyulladásnál.

dögönyöző medence a Gyulai Várfürdőben

Az itteni fürdőkúrák ellenjavallatai megegyeznek azzal, amikor a gyógyfürdőzés általánosságban sem javasolható. Itt olyan problémákra kell gondolni, mint a súlyos szívbetegségek, a nem kezelt magas vérnyomás, továbbá a heveny, lázas, fertőző megbetegedések, rosszindulatú daganatos betegségek, súlyos máj- és vesebetegségek, idegrendszeri betegségek, epilepszia, gyulladásos bőrbetegségek, lábszárfekély, széklet- és vizelettartási zavarok, valamint az alkoholos befolyásoltság.

Várfürdő Gyula lovarda

Mozgásszervi betegségeknél vizsgálták a gyógyfürdőzés hatását olasz orvosok. Itt elolvashatja, hogy mire jutottak a kutatásuk során.