• Nem pusztán a fürdőkúra alatt fejtik ki kedvező hatásukat a kénes gyógyvizek.

  • Egyes vizsgálatok szerint a bőrből fokozatosan „adagolódik” a kén a szervezetbe, akár hetekkel a fürdőzést követően is.

A kén több hazai gyógyfürdő vizében megtalálható, néha akár jelentős mennyiségben is. Az ilyen fürdők és medencék könnyen felismerhetők jellegzetes illatukról/szagukról (kinek mi), ami a kénes vízre jellemző. A kénes gyógyvizek hatása sokrétű. Gyulladáscsökkentő, fájdalomcsillapító és porcerősítő tulajdonságokkal bírnak, valamint egyes bőrproblémákat is enyhíthet. Emellett pozitívan befolyásolják a sebgyógyulást is.

Fontos tudni, hogy a kén könnyen bejut a szervezetbe nemcsak belélegezve, hanem a bőrön keresztül is. Talán kevésbé közismert azonban, hogy a kén a bőrben raktározódik is, és innen fokozatosan felszabadulva “adagolódik” a szervezetbe. Ez azt jelenti, hogy egy kénes gyógyvízben végzett fürdőkúra utáni hetekben is érvényesülnek a kén kedvező egészségügyi hatásai.

Régen csak feltételezték, hogy a gyógyvizek hatóanyagai valóban felszívódnak a bőrön keresztül. Ennek a tudományos igazolása az 1950-es években, radioaktív izotópos vizsgálatokkal történt. A vizsgálatok során kimutatták, hogy azoknál, akik radioaktív vízben fürödtek, már 10 perccel a fürdőzést követően az izotópok jelen voltak a vizeletükben.

Dr. Schulhof Ödön 1959-es tanulmányában külön vizsgálta a kénes vizek hatását is ezen az alapon. Korábban ugyanis úgy vélték, hogy a szulfátion nem képes felszívódni a bőrön keresztül, azonban az említett izotópos vizsgálatok épp az ellenkezőjét bizonyították be. Sőt, ezek a vizsgálatok rámutattak arra, hogy a kénes fürdőzést követően a bőr jelentős mennyiségű ként tárol, ami napokig tovább “adagolódik” a szervezetbe. Dr. Schulhof tanulmányában rámutat arra, hogy az utólag felszívódó mennyiség sokszorosa lehet annak, amennyi a fürdőzés ideje alatt bejut a szervezetbe.

A kutatások során az is kiderült, hogy ez az elv belsőleges alkalmazásnál is érvényes: az ivókúra során a gyomron keresztül bevitt kén egy részét a szervezet több héten át megtartja és hasznosítja.

Zsóry gyógyfürdő fedett gyógymedence

Egy müncheni balneológiai kutatás, amelyet 1981-ben végeztek, hasonló eredményekre jutott. A vizsgálatok alapján kiderült, hogy az ember bőre különböző módon engedi át a gyógyvizek összetevőit. Bár a legtöbb anyag könnyen áthatol a bőr felső rétegein, de például a kén esetében más a helyzet. A szulfidionokat a bőr gyorsan felszívja, míg a szulfátionokat jóval lassabban. A kutatás szerint a szulfátionokat a bőr “spájzolja”, tárolja. Ennek következtében a hatásuk később, a kúra után fokozatosan érvényesül.

A német kutatók szerint a bőr egyfajta szelektív szűrőként viselkedik. Ugyanez a jelenség jellemző a káliumra és a kalciumra is, mivel ezekből is sokkal több tárolódik a bőrben, mint amennyi azonnal felszívódik.

Itt nézheti meg, merrefelé találhatók az országban kénes vizű gyógyfürdők.

Illusztráció: a mezőkövesdi Zsóry Gyógyfürdő