• A népszerűsége nem meglepő, hiszen bár „kezelésnek” hívjuk, de valójában ez egy kedvező árú gyógyfürdő belépőt jelent.

  • Igaz, ezek is drágultak az elmúlt években, aminek megvan az oka és a cikk végén erre külön is kitérünk.

Az elmúlt esztendőben az egészségbiztosító 940 ezer „gyógyvizes gyógymedence” kezeléshez nyújtott támogatást, amely így messze a legnépszerűbb fürdőgyógyászati kezelésnek számít.

Nem véletlen, hogy a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (NEAK) által finanszírozott fürdőgyógyászati kezelések közül ez a legkeresettebb. Ennek a fő oka, hogy ez egy gyógyfürdő belépőt takar, a betegeknek ugyan önrészt is kell fizetniük, de ez jóval kevesebb, mint amennyi a belépő teljes ára lenne. Az orvosok gyakran önálló kezelésként is felírják a medencefürdőt, de sok páciens is kizárólag csak ezt szokta kérni. Más kezelések, például gyógymasszázs vagy súlyfürdő esetén szinte mindig további kezeléseket is előírnak.

A gyógyvizes medencefürdő csak olyan helyeken vehető igénybe, ahol több gyógymedence is rendelkezésre áll különböző hőmérsékletekkel. Az előírások szerint ezek közül legalább egy medencének indifferens hőfokúnak – 34-35 Celsius-fokos – kell lennie. Ez különösen fontos, mivel bizonyos betegségeknél a megfelelő vízhőmérséklet kiemelt szerepet kap, és sokszor pont a kevésbé meleg vizű medencék használata ajánlott.

A szabályzat előírja a fürdőknek, hogy a gyógyvizes medencéknél jól látható helyen egy órát kell kihelyezni, hogy a vendégek be tudják tartani az ajánlott fürdési időt, amely általában egyszerre 20-30 perc. Továbbá kötelező a gyógymedencék vízhőmérsékletének kétóránkénti ellenőrzése, és a kiírt hőmérséklettől legfeljebb 1 Celsius-fok eltérés engedélyezett.

Fontos tudni, hogy a gyógyvizes gyógymedence nem minden fürdőben biztosít teljes körű szolgáltatást. Sok helyen csak bizonyos medencék használatára jogosít, vagy időben korlátozott, például 2-3 órás tartózkodásra érvényes. Ugyanakkor, általában van lehetőség arra, hogy további díj ellenében minden medencét igénybe vegyünk, vagy egész nap maradhassunk.

Ez olykor talán fukarkodásnak tűnhet a fürdők részéről, de valójában NEAK alacsony – már-már jelképes – összeget költ ezekre a kezelésekre. Az országos minősítésű gyógyfürdők esetében a támogatás 274 forint, a körzeti minősítésűeknél 240 forint, míg a helyi minősítésű fürdők esetében mindössze 212 forintot térít az egészségbiztosító a medencefürdős belépők után. (Várható-e változás ezen a területen? Erről korábban már írtunk.)

Bocskai Gyógyfürdő Hajdúböszörmény

Illusztráció: a hajdúböszörményi Bocskai Gyógyfürdő

Jelenleg a következő 11 fürdőgyógyászati kezelés érhető el támogatással. A kezelések nevére kattintva további információkat olvashat róluk.

Gyógyvizes gyógymedence

Gyógyvizes kádfürdő

Iszappakolás

Súlyfürdő

Szénsavas kádfürdő

Orvosi gyógymasszázs

Víz alatti vízsugármasszázs

Víz alatti csoportos gyógytorna

Komplex fürdőgyógyászati ellátás

18 év alattiak csoportos gyógyúszása

Szén-dioxid gyógygázfürdő