• Jöjjön egy szubjektív válogatás azokról a termálfürdőkről, ahová már nagyon szívesen ellátogatnánk idén, amint lehetőség lesz rá.

  • Talán már nem kell erre sokat várni.

Reggel a Facebook oldalunk követőit megkérdeztük, hogy melyik fürdőbe látogatnak majd el, ha véget érnek a koronavírus-járvány miatti korlátozások. Sokféle válasz érkezett a kommentekben és jó néhányan írták, hogy nekik mindegy is, csak már mehessenek valamelyik fürdőbe. Nem is feltétlenül csak a kikapcsolódási lehetőség miatt vágyakoznak az embereknek a fürdőkbe, hanem a gyógyvíz és/vagy az úszás kedvező hatásait hiányolják. Amit teljesen meg lehet érteni.

Még mindig nagy kérdés, hogy mikor nyithatnak a fürdők. Erős a gyanúnk, hogy január 11-én a korlátozások még nem lesznek feloldva. Viszont azért már látszik valamennyire az alagút vége, talán a tél vége, tavasz eleje már sanszosabb lehet. Pláne, ha elkezdődnek az év elején a tömeges oltások.

Mindenesetre, ha már az olvasók is összeírták, hogy melyik fürdőt keresnék fel elsőként az újranyitást követően, akkor mi is összeállítottunk egy listát. Akad köztük nevesebb, ismeretlenebb, nagyobb és kisebb fürdő, ahogy nagy múlta visszatekintő és olyan, ami még meg sem nyitott, vagy éppen csak két hónapot üzemelt. A fürdők ábécé-sorrendben szerepelnek.

Bábolna Termál- és Strandfürdő

Érdemes lesz majd ide ellátogatni az idén, hiszen az ország egyik legújabb termálfürdőjéről van szó, ami viszont még alig működött. A 80-as évek elején találtak termálvizet Bábolnán, de a fürdő átadására 2020-ig kellett várni. A pandémia miatt végül csak júliusban tudtak megnyitni, de csak két hónapot üzemelt a fürdő. Miután találtak új fürdővezetőt, már éppen az őszi újranyitáson dolgoztak, amikor pechjükre jöttek a novemberi korlátozások. Egy próbát mindenképpen megér idén a bábolnai fürdő.

Bábolna termálfürdő termálmedence

Berekfürdői Gyógyfürdő

Sokan esküsznek a berekfürdői gyógyvíz kedvező hatására, de már csak a hangulata miatt is érdemes lesz majd újra ellátogatni Berekfürdőre. Bár van fedett részleg is, de mi inkább valamelyik szabadtéri gyógyvizes medencét választanánk. A fürdőben egyébként tavaly év végén újraindultak a gyógyászati kezelések – a medencefürdő kivételével.

Berekfürdő termálfürdő

Budapest – Veli bej fürdő

Akik szeretik ezt a budai törökfürdőt, azok már régóta kénytelenek nélkülözni, ugyanis 2020. március 15. óta zárva tartanak, a járvány első hullámát követően sem nyitottak újra. (Ennek okáról itt írtunk). Nagyon jó lenne, ha a zárás első évfordulója táján ismét megnyithatnák a fürdőt, hiszen minden furcsasága – kis kapacitás, időkorlátos jegyek, ünnepnapi zárvatartás – ellenére is sokan megkedvelték az elmúlt években a Veli bejt.

Veli bej Fürdője Budapest

Buzsák – Csiszta Fürdő

A Csiszta Fürdő vizének gyógyhatásáról nemrég írtunk. Kis retrós fürdőről van szó, de talán pont ez jelenti az egyik fő vonzerejét. Nagyon jó lenne, ha már tényleg elkészülne a kisvasút pályájának felújítása és 2002 után ismét vonattal lehetne menni Balatonfenyvestől egészen a fürdőig.

Csiszta termálfürdő

Hajdúszoboszló – Hungarospa

Igazi kockázatmentes választás egész évben a Hungarospa. Akár a gyógyfürdőket, akár az élményfürdőket keresi valaki, érdemes ellátogatnia Hajdúszoboszlóra. Sőt, ott az uszoda is, ahol – bár sokan nem tudják, de – termálmedence is van. A legjobb pedig az lesz, ha megnyitják majd tavasszal a strandi részt. Pláne, hogy itt várhatón egy újdonságot is átadnak idén.

Hungarospa tradicionális strand

Mezőkövesd – Zsóry Gyógyfürdő

A kénes vizű gyógyfürdők királya. Olyan magas a gyógyvíz kéntartalma, hogy szinte rá lehet könyökölni. 🙂 Akik szeretik és hatékonynak tartják ezt a típusú gyógyvizet, azoknak bátran ajánlható a Zsóry Gyógyfürdő. Sőt, a fedett élményfürdő átadása, illetve a szezonálisan üzemelő csúszdapark megépítése óta végképp igazi családi úti cél is lett Mezőkövesd.

Zsóry gyógyvizes medencék

Miskolctapolca – Ellipsum Élményfürdő

Már annyit emlegettük 2020-ban, hogy egész kíváncsiak vagyunk Miskolctapolca legújabb fürdőjére, ami ha nincs a pandémia, akkor talán épp mostanában nyitna. Így viszont még kicsit várni kell arra, hogy vendégeket is fogadhasson. Mindenesetre ettől kezdve a fürdőkedvelőknek tuti úti célnak számít Miskolctapolca, hiszen ott a Barlangfürdő, az új élményfürdő, amihez strand is tartozik, de érdemes kipróbálni nyaranta a Selyemréti Strandfürdőt is…

Ellipsum Élményfürdő Miskolctapolca

Nagybánhegyesi Termálfürdő

A Békés megye déli részén található fürdő kapcsán lehet, hogy sokan vakargatják a fejüket, de nem véletlen, ha nem hallottak még róla. Egy kevésbé ismert, de nagyon kis hangulatos termálfürdőről van szó, ahol csak egyetlen medencéből áll a kínálat és normál esetben is csak heti három napot tartanak nyitva. Viszont pont emiatt nagyon szerethető a fürdő. Nem vagyunk a fürdőfejlesztések ellenségei, de jó lenne, ha ezek a kis – jó értelemben véve – egyszerűbb termálfürdők is megmaradhatnának. Egy kisebb fejlesztés, azért itt is volt, vagy lesz.

Nagybánhegyes Termálfürdő

Tiszakécske – Barack Gyógy- és Élményfürdő

Amikor teljes kapacitással üzemelnek, akkor tíz medencéből áll a választék és tavaly egy csúszdaparkot is átadtak. Legkésőbb nyári úti célként mindenképpen érdemes lehet ezzel a fürdővel is számolni. Mondjuk itt érdemes több napig maradni, amihez jó alapot jelent, hogy többféle szálláslehetőség is van a fürdő közvetlen közelében.

Barack Thermal Hotel Tiszakécske

Zalakarosi Fürdő

Amennyiben nem ábécé, hanem kedveltségi sorrendet állítunk fel, akkor Zalakaros lett volna az első. Mi tagadás, erősen elfogultak vagyunk a zalai település és a termálfürdője iránt, ez az egyik kedvencük. Jó a fedett kínálatuk is, de majd az lesz az igazi, ha – remélhetőleg – májusban megnyitják a fürdő szépen parkosított strandfürdőjét. Már többször elsütöttük a hangulatos szót, de ez tényleg nagyon igaz ennek a fürdőnek a strandi részére. A Zalakarosi Fürdő az újranyitás után is mindenkinek ajánlható, függetlenül attól, hogy gyógyvízben üldögélne, úszna, vagy kisgyerekekkel együtt keres fürdős kikapcsolódási lehetőséget.

Zalakaros strandfürdő