• A budapesti fürdők közül még nem nyitották újra az Irgalmasok Veli Bej Fürdőjét.

  • Megkérdeztük, hogy mikorra várható a patinás budai törökfürdő nyitása.

Budán a Komjádi Uszoda és a Lukács Gyógyfürdő között található a Veli Bej Fürdő. A budai törökfürdők közül ez számít a legrégebbinek, 1574-ben építették. Ugyanakkor a 2007 és 2011 közötti teljes körű felújításnak köszönhetően ez jelenleg az egyik legszebb (ha nem a legszebb) hazai törökfürdő.

A koronavírus-járvány miatt idén március 15-én bezárták a Veli Bejt, ahogy egy időre az összes fürdőt Budapesten, valamint az ország más részein is. Azóta a fővárosi fürdők többsége újra megnyitott, csak az ismertebbeket említve: az Aquaword élményfürdő, a Dagály Fürdő, valamint a Budapest Gyógyfürdői és Hévizei Zrt. fürdői közül már majdnem az összes és már a Gellértre is van nyitási céldátum. A Veli Bej Fürdőt azonban nem a Budapest Gyógyfürdői Zrt. működteti, hanem maga a Budai Irgalmasrendi Kórház.

Miután gyanús volt, hogy eddig nem tettek közzé információt a nyitásról, ezért megkérdeztük őket. Nos, nincs jó hírünk a törökfürdő kedvelőinek…

Egyelőre ugyanis sajnos a Veli Bejnél sem tudják, mikor nyithatnak ki, ugyanis a fürdőbe a kórház auláján keresztül kellene beérkeznie a vendégeknek. Márpedig a kórházakra a járványveszély miatt szigorúbb szabályok érvényesek. Nyilván nem lenne szerencsés, ha ott a kelleténél több ember járna ki és be.

Egyelőre tehát még várni kell a fürdő újbóli megnyitására. Addig is érdemes megnézni az Építészfórum által készített videót a Veli Bejről. Ebben “titkos favoritnak”, illetve “legkirályabbnak” nevezik a törökfürdőt.