• Ezen a héten szombaton, azaz július 25-én az ország számos termálfürdőjében, strandján és aquaparkjában esti programmal várják a vendégeket.

  • Sok helyen szaunaszeánszokat is rendeznek, de van ahol filmvetítés is lesz.

Idén július 25-én tartják a Strandok Éjszakája nevű fürdős rendezvényt. A Magyar Fürdőszövetség éppen tíz évvel ezelőtt, 2010 nyarán szervezte meg első alkalommal ezt a programot. Ennek keretében országszerte számos fürdőben meghosszabbított nyitvatartással, s egyes helyen változatos programokkal várják a vendégeket.

A kezdeményezéshez eddig csatlakozott fürdők, strandok listáját ide kattintva találja. Ahogy látható, sok helyen éjfélig tartanak nyitva, de hajnali 4 órás zárásra is akad példa. Az idei slágerprogramnak a tűzzsonglőrök számítanak, akik több fürdőben is fellépnek, de gyakoriak a zenés programok, a szaunaszeánszok és még filmvetítésre is akad példa.

A piszkos anyagiakra rátérve: van ahol a Strandok Éjszakájára is érvényesek a napközben megváltott belépőjegyek. Azonban többnyire külön belépőt kell váltani az esti fürdőzésre. Az árakban nagy a szórás, az egyik végletet a budapesti Aquaworld élményfürdő képviseli, ahol 3990 forint lesz az éjszakai jegy, a másikat pedig a Törökszentmiklósi fürdő, ahová egy ezres a beugró. A nagy átlag pedig a kettő között van félúton, a tipikus jegyárnak 1500-2000 forint számít.

Valószínűleg a Strandok Éjszakájának is szerepe van abban, hogy az elmúlt években újra divatba jöttek az éjszakai fürdőzések. Azért írjuk, hogy „újra”, mert volt már ennek egy felfutása az 1970-es években. Ahogy egy korábbi cikkünkben visszakerestük, elsőként Hajdúszoboszlón rendeztek esti fürdőzéseket, majd az ország számos fürdője követte a példájukat.

Tiszakécske éjszakai fürdőzésAnnak idején egyébként az adta az ötletet az esti programhoz, hogy a nyári kánikulában sokaknak nem volt kedve melegvízű fürdőbe menni. Eredetileg nekik szerettek volna azzal kedveskedni, hogy este is fürödhessenek, amikor kicsit azért már lehűlt a levegő. (A fiatalabbak kedvéért: régen nyaranta időnként kánikula is volt! 🙂 ) Azaz eleinte nem volt olyan bulijellege az éjszakai fürdőzéseknek, mint manapság.