• Hajdúszoboszló, a budai Gellért Gyógyfürdő, Mezőkövesd, Zalakaros voltak az éjszakai fürdőzés úttörői.

  • A vendégek imádták, amikor színes tévét is lehetett nézni a medencéből.

Manapság már kevés olyan termálfürdő akad, ahol ne tartanának időnként éjszakai fürdőzéseket. Ráadásul ezeket az esti programokat egyre többször összekötik szaunaszeánszokkal, vagy éppen sztárfellépőkkel.

Ugyanakkor az éjszakai fürdőzés nem egy új keletű dolog, néhány fürdőben már több évtizeddel ezelőtt is rendeztek ilyen esti programokat. Megnéztük, hogy mely fürdők voltak az éjszakai fürdőzés úttörői.

Ennek kapcsán az első említést Hajdúszoboszlóról találtuk. A Népszava 1964 tavaszán írt arról, hogy a szoboszlói fürdő strandi részén higanygőz lámpákat szereltek fel, kifejezetten azért, hogy megoldható legyen nyáron az esti nyitvatartás. Valamiért azonban ez a terv csúszott, ugyanis csak az 1967-es strandszezon előtt jelentették be, hogy megvalósul Hajdúszoboszlón az éjszakai fürdőzés.

Hajdúszoboszló fürdő 1969

Ez július eleje és augusztus vége között este 8 órától 11 óráig tartó nyitvatartást jelentett. Érdekes volt az esti fürdőzés bevezetésének az indoklása: sokan panaszkodtak arra, hogy az egészségi állapotuk miatt a nappali kánikulában nem tudnak a meleg vízben fürödni. Sötétedés után, amikor enyhül a forróság, viszont már bemerészkednének a vízbe. Azaz kezdetben Hajdúszoboszlón az esti nyitvatartás még messze nem a bulizásról szólt.

1970 nyarán a budapesti Gellért Gyógyfürdőben is bevezették az éjszakai fürdőzést. Keddenként, csütörtökönként, szombatonként és vasárnaponként várták a 18 év felettieket, akik a hullámmedencét vehették birtokba este 8 óra után.

„A nappali kivilágítás, az éttermek és a büfék nagy választéka teszi élvezetessé, kellemessé az éjszakai fürdőzést” – írta kedvcsinálóként 1970 tavaszán a Magyar Nemzet.

Azt nem tudtuk kideríteni, hogy a mezőkövesdi Zsóry Gyógyfürdőben pontosan mikor kezdődtek az éjszakai fürdőzések, de az biztos, hogy az 1970-es évek elején a fürdő hirdetéseiben – amelyek gyakran megjelentek a korszak kedvelt női hetilapjaiban – ezt a szolgáltatást külön is kiemelték.

Mezőkövesdi fürdő 1978

Mezőkövesden az esti fürdőzésre a nyári tanítási szünetben volt lehetőség. Egy külön attrakcióval is készültek az estékre: kezdetben fekete-fehér televíziókat helyeztek el a medence partján, majd a 70-es évek végén már színes tévét nézhettek a fürdőzők. A lenti – sajnos nem túl jó minőségű – fotón egy ilyen alkalom látható.

Mezőkövesd éjszakai fürdőzésZalakaroson is korán ráéreztek az éjszakai fürdőzésben rejlő lehetőségre. Az 1973-as strandszezonban rendeztek először ilyen programot. Akkor egyébként még fedett fürdőjük sem volt, a jellegzetes fürdőépületet csak 1975 végén nyitották meg (a lenti fotó 1975 nyarán készült).

Zalakaros fedett fürdő 1975

Zalakaroson este 8 órától fél 12-ig várták a vendégeket, akik jöttek is szép számmal. A korbeli cikkek szerint sorok álltak este a pénztárnál, pedig a nappali jegyár duplájába, 15 forintba került a belépő. 1973 nyarán ötezer vendég kifejezetten az éjszakai fürdőzés miatt látogatott el Zalakarosra.

Zalakarosi fürdő 1979

Pontos dátumot nem találtunk, de az 1980-as évek elején már az Egri Termálfürdőben is rendeztek éjszakai fürdőzéseket, szintén a nyári szezonban. Átvették a mezőkövesdi kollégáiktól a tévés ötletet, azaz Egerben is egy színes tévén nézhették az Magyar Televízió műsorát a medencében ejtőző vendégek.