• A belföldi turisztikai utazásokat tervezők több mint ötödének elsődleges célja a gyógyfürdő és fürdő szolgáltatások, gyógykezelések igénybevétele.

  • A legnépszerűbb külföldi úti cél továbbra is Horvátország.

A magyarok többsége egyetért abban, hogy jelenleg inkább belföldön biztonságosabb utazni, így az idei szabadságukat is itthonra tervezik. Az országjárók vágynak az élményekre, szép számmal keresik fel hazánk gasztro-, fürdő-, kiránduló- és kultúra élménypontjait vagy éppen pattannak kétkerékre, de persze emellett továbbra is a Balaton a tuti befutó – derült ki a Lounge Group eheti elemzéséből.

Turisztikai céllal általánosságban a válaszadók kétharmada utazik belföldön. Az utazások mellett az emberekben jelen lévő utazási vágy és az élményszerzés szól, amelyek közül a legnépszerűbbek az aktív szabadidős tevékenységek, a városlátogatások, valamint a különböző fürdőszolgáltatások.

A térségi desztinációk tekintetében a Dunakanyar iránt nőtt meg nagy számban kereslet, a Balaton 30 százalékkal, a Börzsöny pedig 27 százalékkal népszerűbb az előző héthez képest az online említések alapján. Városok tekintetében negyvenszeresére nőtt az érdeklődés Harkány, négyszeresére pedig Göd iránt, de duplázódik az olyan kistelepülések iránti figyelem is, mint Bodrogkeresztúr vagy Balatonfenyves.

Hazánk fürdői is a nagy népszerűségnek örvendenek, ötvenszer annyian néztek utána termálfürdőnek – mint a Széchenyi fürdő, a Gellért Fürdő vagy éppen a Velence Resort & Spa – mint az elmúlt hetekben. A belföldi turisztikai utazásokat tervezők 22 százalékának elsődleges célja a gyógyfürdő és fürdő szolgáltatások, gyógykezelések igénybevétele. Ebben a 22 százalékban többnyire az 50 év felettiek, a nyugdíjasok, és a gyermeket nevelők vannak jelen nagy számban, desztinációkat tekintve pedig a Tolna, Veszprém, és a Fejér megyében élők.

Széchenyi GyógyfürdőA hosszú hétvégés kikapcsolódás alatt előszeretettel látogatják hazánk kiránduló élménypontjait is az utazók, a Zemplén Kalandpark és Megyer-hegyi tengerszem közkedvelt úti célnak bizonyul. Az ország műemlékei sem maradnak érdeklődők nélkül idén nyáron, a Kilenclyukú hídról, a Pannonhalmi Bencés Apátságról és a Regéci várról született a legtöbb említés az interneten.

Két keréken az ország

Sokan pattannak biciklire idén és keresik fel hazánk kerékpárútvonalait vagy éppenséggel tekerik körbe Magyarország nagyobb tavait, például a 212 kilométeres Balatoni Bringakörút, vagy a 35 kilométeres Velencei-tó kör alkalmával. Az elmúlt héten a Tisza-tónál megépült kerékpárútvonallal, illetve az ezzel kapcsolatban meghirdetett túrákkal kapcsolatos említések határozták meg a top beszédtémákat. Az utolsó szakasz elkészültével a gépkocsiforgalomtól teljesen elválasztva, két útvonalon (egy 70 kilométeresen és egy 95 kilométeresen) tekerhetik körbe a Tisza-tavat a biciklizni vágyók, melynél útjuk során több hídon is áthaladhatnak. Az útvonal egyébként illeszkedik az Európai Kerékpárút Hálózatba, azaz – az EuroVelo-ba.

Mindenhol jó, de a legjobb…

A legnépszerűbb külföldi úti cél továbbra is Horvátország. A desztináció népszerűsége és a határon túlra való utazási tervek stagnáló tendenciát mutatnak, a külhoni utazási szabályok és a róluk való tájékozódás pedig továbbra is hangsúlyos a netes tartalmakban.

Az elemzést a Magyar Turisztikai Ügynökség megbízásából a Lounge Group végezte a Századvég Alapítvány és a Neticle együttműködésével.