• A bükfürdői és a pápai fürdőket működtető társaságokban az állam is tulajdonrésszel rendelkezik.

  • Mindkét termálfürdő esetében ezek most átkerülnek egy másik gazdasági társasághoz.

Az elmúlt években a hazai turisztikai fejlesztések a Magyar Turisztikai Ügynökség kezében koncentrálódtak. Ennek része lehet, hogy egy december közepén kiadott kormányrendelet szerint két fürdőnél is változások történnek a tulajdonosi összetételben.

A Bükfürdő Thermal & Spát működtető Büki Gyógyfürdő Zrt. és a Pápán található Várkertfürdőt üzemeltető Pápai Termálvízhasznosító Zrt. esetében eddig az állami tulajdonosi jogokat a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. gyakorolta. A friss kormányrendelet szerint azonban ezek a részvények átkerülnek a szintén állami tulajdonú Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) Zrt.-hez.

A Büki Gyógyfürdő Zrt.-nél ez egy 46,92 százalékos tulajdonrészt érint. A társaságban az MTÜ-n kívül a helyi önkormányzat rendelkezik szintén 46,92 százalékos részesedéssel, valamint 6,16 százaléknyi részvény dolgozói kézben van. A Pápai Termálvízhasznosító Zrt. esetében az állam 41,03 százalékos részvénycsomagot birtokol, a fennmaradó 58,97 százalék Pápa Város Önkormányzatáé. A változások tehát mindkét esetben csak az állami részesedést érintik.

A turisztikai szempontból még “normálisnak” számító 2019-es esztendőben egyébként mind a két társaság szép üzleti eredményt ért el. A Büki Gyógyfürdő Zrt. abban az évben 2,26 milliárd forint nettó árbevételt produkált, ami 231 millió forintos növekedést jelentett 2018-hoz képest. A pápai Várkertfürdőt működtető részvénytársaság pedig 537 millió forint árbevételt ért el 2019-ben, ami a korábbi esztendőhöz viszonyítva 45 millió forint bővülést jelentett.

Pápa termálfürdő éjszakai fürdőzés