• A magyarországi fürdőágazat még soha nem zárt olyan pocsék évet, mint 2020-ban.

  • Különösen fájdalmas volt ez azt követően, hogy a 2019-es esztendő kifejezetten jól sikerült és 2020 is erősen indult.

A 2019-es év még számos hazai fürdőnek és üdülőhelynek rekordforgalmat hozott. A budapesti fürdőket abban az évben 5 millió vendég kereste fel, a népszerűbb fővárosi termálfürdők sokszor szó szerint tömve voltak turistákkal. Rekordnak örülhettek Hévízen, ahol 1,2 millió vendégéjszakát regisztráltak, Hajdúszoboszlón az elmúlt 30 év legjobb eredményével, 1,35 millió vendégéjszakával zárták a tavalyi évet.

Egy éve ilyenkor talán még az lehetett a fürdők és üdülőhelyek számára a legnagyobb para, hogy ezt miként lehet megismételni. Bár eleinte úgy tűnt, hogy nagyon is meg lehet, mert a fürdők többségének a január és a február erős vendégforgalmat hozott.

Az év elejei fürdőzési kedvet hajtotta az is, hogy nagyon enyhe volt a tél vége. Február közepén a nagymegyeri Thermal Corvinus fürdő igazgatója megpendítette azt is, hogy ha ez így folytatódik, akkor már áprilistól elérhetővé teszik a főszezoni medencekínálatot. A február 25-én megjelent cikkünkben az Igali Gyógyfürdő marketing vezetője is nagyon optimistán nyilatkozott, főleg hétvégén látogatott a megszokottnál is több vendég a somogyi üdülőhelyre. A megkérdezett szakember akkor még leginkább azon aggódott, hogy ezt a jó kezdést nem rontja-e el egy hosszan tartó tavaszi hideghullám. Ha az nem is, de más elrontotta…

Igal termálfürdőA koronavírus-járvány az év elején még Kína problémájának tűnt. A hazai turizmust csak nagyon közvetetten érintette a kínai turisták esetleges elmaradása miatt. A fürdőket ez még kevésbé izgathatta, hiszen azért nem a kínai vendégkör volt a beutazó turizmuson belül a legerősebb fürdőlátogató nemzet. Aztán ahogy egyszer csak Olaszországban is megjelent a vírus, kezdtek felgyorsulni az események.

Mi az első koronavírushoz kapcsolódó hírt március 5-én írtuk. Akkortájt jelentette be a Budapest Gyógyfürdői Zrt., hogy fokozott fertőtlenítést vezettek be és egyelőre elhalasztják az éjszakai fürdőzéseket, de a létesítmények nyitva tartanak, lehet menni nyugodtan fürdeni. Március 9-én a Nemzeti Népegészségügyi Központ is azt tette közzé, hogy nem jelent extra kockázatot a fürdőzés. Ugyanakkor akkoriban már hallottunk arról, hogy megkérték a fürdőket a fertőtlenítőszerek adagolásának növelésére és a medencék élményelemeinek leállítására.

Széchenyi GyógyfürdőElső fecskeként március 11-én, délután jelentette be a Kecskeméti Fürdő, hogy másnap már nem nyitnak ki a járványhelyzet miatt, de nagyon gyorsan követte őket egy-egy hasonló bejelentéssel az Egri Termálfürdő és a debreceni Aquaticum is. Március 15-én pedig a Budapest Gyógyfürdői Zrt. összes egységére is ideiglenesen lakat került. Ezt követően sorra zártak be a hazai fürdők, néha már követni is nehéz volt.

Március végére minden hazai fürdő bezárt. A lényegét tekintve mindegy, de egyébként akkor erre még nem kötelezték a fürdőket, kvázi önkéntes alapon történt, amit persze erősen motivált, hogy elmaradtak a vendégek és durván bezuhantak a szállásfoglalások.

koronavírus termálfürdőA fürdők helyzetét az sem segítette, hogy a járvány első hullámát követő újranyitás is nagyon nehézkesen zajlott. Május elején, első körben csak a Budapesten és Pest megyén kívüli fürdők nyithattak meg, ott is csak a szabadtéri medencék, de azon belül a gyógyvizes medencék nem voltak üzemeltethetők, valamint eleinte érvényben volt egy teljesen életszerűtlen létszámkorlát is. Aztán később kiderült, hogy engedélyezett fertőtlenítési eljárás mellett mégis csak működhetnek a gyógymedencék, így az egyik fürdőben voltak gyógymedencék, a másikban nem. Majd június közepén ezeket a korlátozásokat eltörölték.

Elsőként, május 4-én a Demjéni Termálfürdő nyitott újra, május 8-án a Kehida Termál. Május folyamán nagyon sok termálfürdőt kinyitottak, de eleinte csak lézengtek a vendégek. Június folyamán már csaknem az összes fürdő megnyitott, akkor viszont az időjárás nem volt túl kedvező.

Igazából a hazai fürdőknek két – úgy, ahogy – normális hónapjuk volt, a július és az augusztus. A forgalmat segítette, hogy sokan idén kihagyták a külföldi nyaralást és belföldi úti célt kerestek. Viszont sajnos ezzel párhuzamosan a külföldi turisták száma is megcsappant. Márpedig számos hazai fürdő – azon belül is főleg a gyógyfürdők – esetében fontos vendégkört jelentenek a külföldi, elsősorban német, osztrák, szlovák, cseh, román, lengyel turisták is.

Utóbbi miatt is nagy csapás volt a fürdőknek a határok szeptember eleji lezárása. Ez végképp eltüntette annak az esélyét, hogy a kora őszi vendégforgalmat valamennyire kisegítik a visszaszivárgó külföldi gyógyturisták.

Akkor azt tippeltük, hogy sok gyógyfürdő már kora ősszel bedobja a törölközőt, ehhez képest azért szépen kitartottak. Amíg lehetett, üzemeltették a létesítményeket, hogy legyen valamennyi bevételük. Pedig ahogy haladtunk előre az őszben, úgy kezdtek eltünedezni a vendégek. Kivételt talán csak az október 23. körüli időszak jelentett.

November 11-én pedig gyakorlatilag véget is ért a fürdők idei éve. Még azzal együtt is, hogy a fürdőgyógyászati szolgáltatások többségét elvileg folytathatják. Sokan reménykedtek, hogy esetleg év végére jöhet valamiféle lazítás, de a járványhelyzet alakulása ezt nem tette lehetővé. Az is biztos, hogy 2021 sem fog jobban indulni, január 11-ig biztosan zárva maradnak a fürdők. Ugyanakkor azért nagy összegben nem fogadnánk arra, hogy akkortól kezdve feloldják a korlátozásokat. Ne legyen igazunk, de benne van a pakliban, hogy tavaszig sem nyithatnak ki a fürdők. Nagy kérdés, hogy ez miként tudják kihúzni a fürdőüzemeltető társaságok, mert ez még az állami bértámogatás mellett sem egyszerű dolog…

Csak, hogy valami jót is írjunk: 2020 annyira pocsék volt a fürdők számára, hogy – ha csak nem jön valami extrém katasztrófa – akkor 2021 ennél már csak jobb lehet. Bár nem tudni, hogy mennyire gyorsan áll talpra a turizmus, de a tavaly nyári tapasztalatok azt mutatják, hogy néhány hónap alatt azért felbátorodnak az utazók, illetve ki is lesznek éhezve az üdülésre, fürdőzésre. Remélhetőleg jövőre már az optimistább forgatókönyvek jönnek be ezen a téren is.