• A fürdők látogatása nem jelent magasabb kockázatot, ráadásul a klórt sem bírja a vírus.

  • Viszont egyelőre nem lesznek éjszakai fürdős programok.

A Budapest Gyógyfürdői és Hévízei Zrt. a vendégek és saját munkavállalói biztonsága érdekében már 2020. február 8-tól szigorúbb üzemeltetési előírásokat léptetett életbe, valamint minden dolgozóját felkészítette a fertőzéssel kapcsolatos tudnivalókra.

A társaság 11 folyamatosan nyitva tartó fürdőt üzemeltet, ezek közül egyetlen alkalommal és csak a Széchenyi Fürdőben megforduló két vendég esetében került kimutatásra a koronavírus fertőzés.

A Nemzeti Népegészségügyi Központ tájékoztatása szerint a COVID-19 koronavírus elsődlegesen légúti vírus, amely a nemzetközi szervezetek tájékoztatója szerint elsősorban közvetlenül emberről emberre terjed cseppfertőzéssel.

Az új koronavírus egy burokkal rendelkező vírus. Amennyiben sérül ez a burok, akkor a vírus elveszíti fertőző képességét. A víz klórozása során elemi oxigén keletkezik, amely oxidáló hatású és erőteljesen károsítja például az új koronavírus burkát. A koronavírusok a vizsgálatok szerint 0,2-0,5 mg/l szabad klór jelenlétében szinte pillanatszerűen inaktiválódnak, így a megfelelően üzemeltetett medencékben életképes vírusok jelenlétével nem kell számolni. Az uszodai vizek klórozása során használt klórmennyiség tehát elég ahhoz, hogy az esetleg vízbe kerülő koronavírust elpusztítsa.

Széchenyi Gyógyfürdő

A fokozott fertőtlenítő takarítások mellett a társaság az alábbi intézkedéseket rendelte el valamennyi fürdőegységénél:

1. A medencék vonatkozásában:
• a szűrő-forgatós medencék többszöri visszamosatását,
• a klórszint megemelését a még hatékonyabb fertőtlenítés miatt,
• kiegészítő fertőtlenítések elvégzését,
• a vegyszermérő-adagoló rendszerek fokozott ellenőrzését,
• élményelemek, nyakzuhanyok fokozott átfertőtlenítését,
• a töltővezetékek fertőtlenítését ürítések esetén,
• a töltő-ürítős medencék teljes felületének fertőtlenítését a Nanosept Aqua Super fertőtlenítő szerrel.

2. Az eddigi rutinszerű, nappali fertőtlenítési eljárásokat és munkafolyamatokat fokozott szintre emelte.

3. A vizesblokkokban fertőtlenítő hatású kézmosószereket helyezett el a társaság.

4. A beléptetésre szolgáló úgynevezett proxy órák folyamatos, a használatok utáni azonnali fertőtlenítése is megtörténik.

5. Felhívja a vendégek figyelmét a fürdőkben elhelyezett tájékoztató anyagokban és a honlapon a fürdőhigiéniás szabályok fokozott betartására, illetve arra, hogy betegen semmiképp ne látogassák a fürdőket.

6. Döntött a zárást követő éjszakai rendezvények és nyitvatartás időleges megszüntetéséről, tekintettel arra, hogy a fokozott és teljes körű fertőtlenítés hosszabb időt vesz igénybe.

A fürdőüzemeltető társaság hangsúlyozza, hogy semmilyen tudományos bizonyíték nincs a koronavírus vízzel terjedő fertőzésére. A fürdők látogatása nem jelenet magasabb kockázatot.