• Állagmegóvási, karbantartási munkákat, továbbá nagytakarítást végeznek a Zalakarosi Fürdőben.

  • Az elmúlt években megvalósított fejlesztéseiknek köszönhetően jó adottságokkal várhatják a pandémiát követő újraindulást.

A Zalakarosi Fürdőt működtető társaságnak üzletileg jó éve volt tavaly. A 2019-es esztendőt 1,87 milliárd forint nettó árbevétellel és 267 millió forint adózás előtti eredménnyel zárták. Aztán jött a koronavírus-járvánnyal sújtott 2020-as év, amikor öt hónapon át nem üzemelhetett a fürdő.

Korábban írtunk arról, hogy a gyógyászati szolgáltatások sem érhetők el a fürdőben, viszont az oktatási tevékenységet, a gyógymasszőrök, fizikoterápiás asszisztensek gyakorlati képzését folytatják. A december közepén megjelent Karosi Krónika című helyi lap pedig ismét közölt egy interjút Podlovics Péterrel, a fürdőt működtető társaság vezérigazgatójával. A szakember elmondta, reménykedtek abban, hogy év végére megnyithatnak, de a hatályos szabályozás értelmében jövő év január 11-ig mindenképpen zárva marad a Zalakarosi Fürdő.

Podlovics Péter ismét beszélt arról, hogy a gyógyászati részlegüket csak a fürdő többi egységével egyidejűleg érdemes újraindítani. A fő vonzerejüket jelentő zalakarosi gyógyvíz hatását amúgy sem élvezhetnék a vendégek, hiszen a fürdőkezelések közül a gyógyvizes medencefürdőre jelenleg nincs lehetőség.

A vezérigazgató elmondta, hogy a kényszerű üzemszünet idején a munkatársak állagmegóvási, karbantartási munkákat, továbbá nagytakarítást végeznek. Kiépítették azt az optikai hálózatot is, ami a modernizált beléptető- és vendégirányítási rendszerhez szükséges. Előkészítették a fizetési pontok, forgókapuk, kamerák pontos helyét. Befejezni akkor tudják, ha majd látják, hogy rendelkezésre állnak az ehhez szükséges források. Viszont ez a fejlesztés mindössze 3-4 hónap alatt megvalósítható lenne.

A vezérigazgató beszélt arról is, hogy akkor tudták volna „nullás mérleggel”, azaz veszteség nélkül kihúzni ezt az évet, ha nem jön az őszi második hullám. Ebben az esetben az őszi és a téli szünidei vendégforgalom, valamint a külföldi gyógyvendégek által kedvelt szeptember-október hónapok forgalma hozott volna annyi bevételt, ami legalább részben pótolta volna az első félévi kieséseket A határok őszi lezárása, valamint a november elejei szigorítások viszont ezt a tervet keresztülhúzták.

„Hogyan lehet tervezni 2021-re? Egyértelműen csak rugalmasan, mindenre fel kell készülnünk, mindenre van A és B tervünk. Ami a fejlesztéseket illeti, terveinkben kizárólag olyanok szerepelnek, amelyek az üzembiztonságot érintik, valamint a vendégek komfortérzetét növelik. Egy hurrikán söpört rajtunk végig, 2021 az újjáépítésről szól, az erős gazdasági hátterünket kell újra felépíteni. Minden csak ezután következik” – nyilatkozta a helyi újságnak Podlovics Péter.

Zalakaros gyógycentrum termálmedenceSzerencsére a Zalakarosi Fürdő jó adottságokkal várhatja a járvány utáni időszakot, hiszen pont a pandémia előtt fejeztek be több, fontos fejlesztést. Elég csak arra gondolni, hogy 2019 nyarán készült el a teljesen felújított gyógycentrum, illetve egy évvel ezelőtt, 2019 decemberében adták át az új szaunavilágot.