• Minősített gyógyvízzel már 30 éve rendelkezik a termálfürdő, idén pedig a gyógyfürdő titulust is megszerezték.

  • Fontos mérföldkő ez a Tamásiban található fürdő életében.

2020-ban egyetlen fürdő kapta meg újonnan a gyógyfürdő minősítést. Ez persze érthető, hiszen ez az esztendő a fürdők számára nem az új minősítések megszerzéséről, hanem inkább a túlélésről szólt. Mindenesetre a Tolna megyei Tamásiban mostanra ért be a korábban elindított folyamat, így megkapták a gyógyfürdő titulust. A kisváros termálfürdője mostantól a Tamási Gyógyfürdő elnevezést is használhatja.

Tamásiban az 1960-as évek végén találtak termálvizet. A termálstrandot 1973 májusában adták át, akkor még mindössze három medencével: két ülőmedencével egy egy gyerekpancsolóval. A legutóbbi jelentős fejlesztés 2011-ben valósult meg, amikor 1,5 milliárd forintból egy modern fedett fürdőt építettek.

Gyógyvízzel régóta rendelkezik a fürdő, hiszen az I-es számú kútjuk már 1990-ben megkapta ezt a minősítést, amit 2009-ben megerősítettek. 2014 óta pedig a Szent Donátus nevű termálkútjuk vize is gyógyvíznek minősül. Bár a köznyelvben a gyógyvizes medencékkel rendelkező fürdőket automatikusan gyógyfürdőnek hívjuk, valójában a gyógyvíz és a gyógyfürdő titulus két különböző dolog. A gyógyfürdő címhez többek között az szükséges, hogy fürdőgyógyászati kezeléseket végezzenek az adott helyen – nem is feltétlenül gyógyvízzel.

Korábban egyébként arról lehetett hallani, hogy a városvezetés a fürdő és a körülötte lévő terület kapcsán a gyógyhely címet is megszerezné. Ez egyfajta minőségi garanciát jelentene arra, hogy a fürdő környezetében minden adott a gyógyuláshoz, a pihenéshez. Időnként pedig kifejezetten a gyógyhelyek számára meghirdetett fejlesztési pályázatokat is el lehet csípni.

Tamási GyógyfürdőA pandémiás helyzet miatt jelenleg a Tamásiban található fürdő is zárva tart, de “békeidőben” egész széles medencekínálat áll a vendégek rendelkezésére. A fedett fürdőben nagy élménymedence, gyógyvizes ülőmedencék, jacuzzi, Kneipp-taposó és gyermekpancsoló található. A strandi részen pedig gyógyvizes ülőmedence, élménymedence, két úszómedence és gyermekmedence jelenti a választékot. A normális időszakokban egyébként a fürdő programkínálata is kifejezetten széles és változatos.

A tamási víz nátriumkloridos, hidrogénkarbonátos gyógyvíz. A használata reumatológiai megbetegedések, gerincsérv, csontritkulás, végtagsérülések és ortopédiai műtétek utókezelése, egyes nőgyógyászati- és bőrgyógyászati problémák esetén ajánlott.