• Visszaesett vendégszám, árbevétel és veszteséges működés, ezek jellemezték a nyíregyházi fürdőket működtető társaság idei évét.

  • A jelenlegi helyzetben nehéz a 2021-es év tervezése is.

A 2019-es éve még nagyon jó volt a Sóstó-Gyógyfürdők Zrt.-nek, hiszen 1,57 milliárd forint nettó árbevételt értek el. Ez több mint 170 millió forintos növekedést jelentett a 2018-as bevételükhöz képest. Aztán jött a hazai fürdők számára katasztrofális 2020-as esztendő…

A Nyíregyházi Televízió – lejjebb görgetve megtekinthető – tudósításában dr. Podlovics Roland, a Sóstó-Gyógyfürdők Zrt. vezérigazgatója elmondta, hogy a tavaszi lezárások után lassan indult újra a nyári szezon, amiben szerepet játszott a nyár elejei kedvezőtlen időjárás is. A nyáron elmaradtak a külföldi vendégek, ami önmagában 87 ezer fős kiesését jelentett 2019-hez képest az idei vendégszámban. A novemberi korlátozások miatt pedig gyakorlatilag már a múlt hónapban véget ért az idei évük. Pedig a korábbi esztendőkben még a mostani – azaz december végi – időszakban is erős forgalmat értek el.

A vezérigazgató elmondása szerint mindez azt jelentette, hogy a tavalyi 526 ezres látogatószám idén 280 ezerre, azaz majdnem a felére csökkent. A társaság vesztesége pedig elérheti a 300-350 millió forintot. A tulajdonos önkormányzat 250 millió forint tagi kölcsönt nyújtott számukra, hogy megőrizhessék a likviditásukat. Szerencsére, ha átszervezésekkel is, de a dolgozók többségét megtarthatták.

Az őszi takarékossági intézkedések közé tartozott, hogy megszüntették a gyógyászati kezelések párhuzamosságát, így októbertől a Júlia Fürdőben már szüneteltek a gyógykezelések. Ezzel együtt a sóstógyógyfürdői Hotel Fürdőházat is bezárták és a Parkfürdőben sem építették fel az 50 méteres úszómedence sátrát.

A 2021-es év tervezése sem ígérkezik egyszerűnek. A január kiesik és az idei tapasztalatok szerint a korlátozások esetleges feloldása után is csak lassan, óvatosan térnek vissza az emberek a fürdőkbe.

Mindez persze csak egy példa az országból, jelenleg minden fürdőüzemeltető társaság hasonló gondokkal kénytelen szembenézni a koronavírus-járvány miatt.