• A friss Magyar Közlönyben található kormányrendelet szerint 700 millió forint jut az Ellipsum Élményfürdő beüzemelésére.

  • Miskolctapolca vadonatúj fürdője 2021 első felében nyithatja meg a kapuit.

A december 24-én megjelent Magyar Közlönyben található egyik kormányrendelet fürdős támogatást is tartalmaz. Miskolc Megyei Jogú Város Önkormányzata feladatainak támogatására különítettek el 700 millió forintot, amit a rendelet szerint erre lehet használni: „önkormányzati feladatellátás érdekében támogatás nyújtás (Miskolctapolcai Fürdő üzemeltetése)”.

Azt nem írják, hogy a „Miskolctapolcai Fürdő” alatt a Miskolctapolca Barlangfürdőt, vagy az új Ellipsum Élmény- és Strandfürdőt értik-e, de azért kikövetkeztethető, hogy az utóbbit. Ezt egyébként a Boon.hu-nak Kiss János, a fürdő fejlesztéséért felelős miniszteri biztos is megerősítette. Elmondta, hogy a 700 millió forint támogatást az új fürdő működtetésére lehet fordítani.

Az Ellipsum megépítésére korábban már 12,7 milliárd forint állami támogatást nyújtottak a Modern Városok Program keretén belül. A mostani támogatás pedig azt jelenti, hogy összességében 13,4 milliárd forintból valósul meg a miskolctapolcai beruházás. Ez az elmúlt évek legnagyobb volumenű fürdőfejlesztése (bár a jövőben lesz még egy ennél nagyobb is).

Nyilván nem véletlen a mostani kiegészítő támogatás, hiszen az iparűzési adóbevételek – nagyvárosokat érintő – megvágása Miskolcot is érzékenyen érinti. Azért ciki lett volna, ha emiatt nem tudják átadni a vadonatúj fürdőt.

Az Ellipsum egyébként nagy lendületet adhat az üdülőterület fejlődésének. 280 ezer új látogatót várnak a tízmedencés élményfürdőtől, aminek révén 100 új munkahely is létrejöhet. A Miskolctapolcára látogató turisták számára széles fürdős kínálat áll majd rendelkezésre egész évben.

Ellipsum Élményfürdő MiskolctapolcaA járványhelyzet miatt azért még erősen kérdéses a nyitás pontos ideje. Az Ellipsum már lényegében elkészült, a következő hetekben az ilyenkor szokásos köröket kell lezongorázni: műszaki átadás, próbaüzem, engedélyek beszerzése. Ha tippelni kell, azért a legvalószínűbb egy tavaszi nyitás lehet, de azon belül is inkább a tavasz második fele a sanszosabb. Remélhetőleg addigra a pandémia is valamennyire lecseng.