• Megítélték az állami támogatást, így hamarosan kezdetét veheti az ország legnagyobb fürdőfejlesztése.

  • A győri fürdő szabadtéri és fedett kínálata is jelentősen bővül.

  • Akkora beruházás lesz, mint a jelenleg zajló miskolctapolcai és az idén nyáron átadott debreceni beruházás együtt.

Már korábban beharangozták a győri Rába Quelle fürdő fejlesztését a Modern Városok Program keretén belül. A korábbi hírek szerint egy tematikus vízi élményparkot alakítanának ki, aminek a központi eleme egy szódásszifon alakú csúszdatorony lenne. A szódásszifonnal a városhoz kötődő Jedlik Ányosra, a szódavizet előállító gép feltalálójára utalnának. Ezen túl a fedett fürdő is megújulna, nagyobb szaunarészleget kapna, kibővítenék a pihenőtereket, valamint egy gyermekeknek szánt élményfürdőt is kialakítanának.

Eredetileg 2019 végére ígérték a beruházás kezdetét, azonban ebben van egy kis csúszás. Ettől függetlenül az előkészületek zajlottak, hiszen tavaly ősszel kiírták a fürdőépítésre szóló közbeszerzést, amit – idén tavasszal – az Euro Generál Zrt. és a Fertődi Építő és Szolgáltató Zrt. konzorciuma nyert el.

A közbeszerzésnek éppen a tavaszi járványhullám kezdetén született meg az eredménye és akkor még kicsit szkeptikusak voltunk azzal kapcsolatban, hogy jut-e erre állami forrás a jelenlegi helyzetben. Erre egyébként a kivitelezés nyertese is utalt akkoriban, ahogy írták: „ajánlatkérő a közbeszerzés tárgyát képező projekt megvalósítását a Modern Városok Program keretében nyújtandó forrásból kívánja finanszírozni. Ajánlatkérő, mint költségvetési szerv, kizárólag a költségvetésben elfogadott kiadási előirányzatok terhére vállalhat kötelezettséget. Jelen eljárás eredményeként megkötendő szerződés hatálybalépésének feltétele az, hogy a forrás megítélésre kerüljön.”

Azonban úgy tűnik, hogy a fürdőfejlesztéshez szükséges forrás rendelkezésre áll, ugyanis a tegnapi Magyar Közlönyben szerepel a beruházás finanszírozása. Mindennek az előkészítésére korábban már 750 millió forint támogatást biztosítottak.

Ezen felül 21,3 milliárd forintnyi állami forrást különítettek el a fürdőépítésre. Ebből idén 2,4 milliárd forintot folyósítanak, jövőre 7,5 milliárd forint támogatást irányoztak elő, 2022-ben pedig a 11,4 milliárd forintnyi utolsó részletet biztosítják.

Győr vízi élménypark látványtervEz egyébként azt jelenti, hogy Győrben valósul meg a legnagyobb hazai fürdőfejlesztés. Hiszen a hamarosan elkészülő miskolctapolcai Ellipsum Élmény- és Strandfürdő 12,7 milliárd forintból épül. Az idén átadott debreceni Aquaticum Strandfürdő pedig egy 9,5 milliárd forintos beruházás révén valósulhatott meg. Azaz a győri fürdőfejlesztésre akkora összeget fordítanak, mint az Ellipsumra és az Aquaticumra együtt.