• Ez lehetne a legnagyobb költségvetésű hazai fürdőfejlesztés.

  • Nagy kérdés persze, hogy a jelenlegi koronavírusos veszélyhelyzetben belevágnak-e.

Még három évvel ezelőtt derült ki, hogy a Modern Városok Program keretében jelentős állami támogatáshoz jut Győr. Ennek a részeként pedig bővítenék és megújítanák a jelenlegi Rába Quelle fürdőt is.

Az akkori hírek szerint egy tematikus vízi élménypark épülne, ahol egy hatalmas, szódásszifon formájú épületből indulnának a csúszdák. A szódásszifonnal egyébként arra utalnának, hogy a városhoz kötődő Jedlik Ányos találta fel a szódavizet előállító gépet.

Szintén a tervek között szerepelt a szaunarészleg és a pihenőterek bővítése, továbbá egy kifejezetten a gyerekeknek szánt élményfürdő építése és a fürdő előtti tér megújítása. Mindezek révén egy igazán egyedi fürdővel bővülhetne Győr.

A győri vízi élménypark kialakítására kiírt pályázat a közelmúltban eredményesen zárult. Ezt onnan lehet tudni, hogy szerdán a tőzsdén jegyzett Opus Global Nyrt. bejelentette, hogy részben a közvetlen érdekeltségükben álló Euro Generál Zrt. is a győztes konzorcium tagja (a másik érintett társaság a Fertődi Építő és Szolgáltató Zrt.)

A konzorcium az élménypark építését közel 20 milliárd forintért, egészen pontosan 19.599.749.693 forintért vállalata. Ez egyébként azt jelentené, hogy ez lehetne az elmúlt évek legnagyobb értékű hazai fürdőfejlesztése.

Ugyanakkor a feltételes mód nem véletlen, hiszen a közbeszerzési pályázatot még jóval a jelenlegi koronavírusos járványhelyzet előtt, tavaly októberben írták ki. Azért kérdéses, hogy jelenleg egy ilyen fejlesztés mennyire élvez prioritást.

Erre egyébként a Opus Global közleményében is utalnak, mint írják: „ajánlatkérő a közbeszerzés tárgyát képező projekt megvalósítását a Modern Városok Program keretében nyújtandó forrásból kívánja finanszírozni. Ajánlatkérő, mint költségvetési szerv, kizárólag a költségvetésben elfogadott kiadási előirányzatok terhére vállalhat kötelezettséget. Jelen eljárás eredményeként megkötendő szerződés hatálybalépésének feltétele az, hogy a forrás megítélésre kerüljön.”

Győr vízi élménypark látványterv

Amennyiben egyébként rábólintana az állam a fejlesztés finanszírozására, akkor összesen 2,5 év állna rendelkezésére a munkák megvalósítására.