• Az önkormányzati dolgozók közül senkit sem bocsátanak el és igyekeznek támogatni a helyi vállalkozókat.

  • Szigorításokat vezetett be a reumakórház.

A hévízi önkormányzatnak május végéig a tervezettnél mintegy 350 millió forinttal kevesebb adóbevétele lesz a járvány miatt, de kedvezményekkel segítik a helyi vállalkozásokat és a turizmus majdani újraindítását – közölte Papp Gábor polgármester csütörtöki sajtótájékoztatóján.

Az MTI beszámolója szerint a Papp Gábor elmondta: a hévízi önkormányzat állami forrásokon felüli bevételei a helyi adókból, elsősorban az idegenforgalomból származnak. Mivel mostanra minden szálloda bezárt, a bevételek jelentősen csökkentek a város számára is.

Ahhoz, hogy a költségvetést egyensúlyban tartsák, a vállalkozókat, rászorulókat is segíteni tudják és a veszélyhelyzet elmúltával újra lehessen indítani a turizmust, több intézkedést is tettek. A veszélyhelyzet idején ingyenes a parkolás a városban, egyelőre megszüntették a letiltásokat, az inkasszót, engedélyezték a részletfizetést, nem kell közterület-használati díjat fizetni, az önkormányzati helyiségek bérleti díját pedig 50 százalékkal csökkentették. Szombattól újra üzemel a pár hete bezárt termelői piac, ahol ugyancsak felére mérsékelték a helypénzt.

A hévízi polgármester hozzátette: a mintegy 400 önkormányzati dolgozó közül senkit nem bocsátottak el és a bérezésük sem változott, az alapbéren felüli juttatásokat azonban át kell majd alakítani, ha hosszan elhúzódik a veszélyhelyzet. Az utasforgalmat jelenleg nem bonyolító, de teherforgalomra készen álló – az önkormányzat által működtetett – sármelléki repülőtéren a dolgozók fizetését ugyanakkor 20 százalékkal csökkentették.

Hévíz város

Szintén Hévízhez kapcsolódó hír, hogy a Hévízgyógyfürdő és Szent András Reumakórház a járványügyi helyzetre való tekintettel további óvintézkedéseket vezetett be a dolgozók és a betegek védelmében és a járványügyi kockázatok minimálisra csökkentése érdekében.

Április 3-tól, azaz péntektől a járványügyi helyzetre való tekintettel a sétányon átvezető gyalogos forgalom átmenetileg nem lehetséges. Indokolt esetben, engedéllyel lehet a sétányon tartózkodni (kórházi betegfelvételre érkezők, dolgozók) fokozott óvintézkedés mellett.

Ellenőrző pont került kialakításra az Intézet két bejáratánál (Fedett Fürdő és Terápiás Centrum sétány kezdetéhez és az Ady utca felőli sorompós parkolóhoz). Csak azon személyek léphetnek be a Hévízgyógyfürdő és Szent András Reumakórház területére, akiknél a testhőmérséklet ellenőrzés és szükség esetén Covid-19 fertőzéssel kapcsolatos checklista kitöltésre került és ezek alapján megfelel a járványügyi előírásoknak, valamint elvégezték a kötelező kézfertőtlenítést.

Az elkerített területre és az Intézménybe való jogtalan belépés következményeket von maga után. A Fedett Fürdő és Terápiás Centrum a járóbetegek számára munkanapokon hétfőtől péntekig 6:30-10:30-ig tart nyitva.

A szakorvosi rendelések továbbra is üzemelnek, elsősorban telefonon keresztül zajlik a konzultáció, szükség esetén (sürgős esetben, vagy tartós egészségkárosodás elkerülése érdekében) személyes megjelenés is történhet.