• A szlovákiai fürdők már nagyon várják, hogy ha korlátozottan is, de újra megnyithassanak.

  • Akár még annak árán is, hogy teszteljék az érkező fürdővendégeket.

Idén a helyi rendeletnek megfelelően március 13. és június 3. között a szlovákiai fürdők zárva tartottak. A koronavírus-járvány második hulláma miatt pedig október 15-én kellett kötelezően bezárnia az összes szlovák fürdőnek, amelyek azóta sem működhetnek.

A Szlovákiai Aquaparkok és Fürdők Szövetsége ősszel egy kampányt indított, amiben a kormányzati megsegítésüket kérik. A kényszerű zárvatartás, valamint a megnyitás utáni – főleg kora őszi – gyengébb vendégforgalom ugyanis  jelentős bevételkiesést jelentett számukra. Az október közepi újabb bezárás pedig tovább súlyosbítja a helyzetüket.

A szakmai szövetség most nyílt levélben fordult Igor Matovič miniszterelnökhöz, Ján Mikas tisztifőorvoshoz és a járványügyi bizottság tagjaihoz, amiben a fürdők újranyitásának a lehetőségeiről érdeklődnek. Különösen annak fényében, hogy a szlovák kormány a közelmúltban tárgyalásra hívta az üdülési szolgáltatók képviselőit, de ebből a szlovákiai fürdők szövetségét kihagyták.

A Dunaszerdahelyi.sk szerint a nyílt levelükben jelzik, kész tervekkel várják a tárgyalást, amelyek a látogatók és a kiszolgáló személyzet fokozott biztonságát hivatottak szolgálni a téli szezonban is. Figyelmeztetnek ugyanakkor arra is, hogy nem lehet a végtelenségig húzni a tárgyalások időpontját, mivel egy-egy komplexumnak legalább nyolc-tíz napra van szüksége a biztonságos működés elindításához.

A fürdők akár a vendégek tesztelésére is hajlandók lennének, ha ennek révén megnyithatnának – erről Somogyi Gábor, a dunaszerdahelyi Thermalpark igazgatója, a szakmai szövetség elnöke nyilatkozott. Amennyiben a belépéshez helyszíni antigén tesztelés szükséges, akkor az állami szervekkel, önkormányzatokkal és turisztikai szervezetekkel közösen részt vállalnának belőle.

Komárom Révkomárom termálfürdőEgyéb szigorításokat pedig már korábban bevezettek, így a medencéken kívül a szájmaszk használatát, bejáratnál a testhőmérséklet-mérést és a termálvíz klórtartalmát is a megengedett szint maximumán tartották. November közepétől a szlovák mozik és színházak 50 százalékos kapacitással már működhetnek, a fürdők szintén belemennének egy ilyen “félházas” korlátozásba is.