• Az emblematikus kaszkádos szabadtéri medence felújításra kerül, a kapcsolódó szolgáltatási egységek pedig egy tematikus zárt élményfürdő formájában, teljesen új beruházásként kerülnek kialakításra – tudtuk meg Vécsey Róberttől, a Visegrád Lepence Völgy Strandfürdő Kft. ügyvezető igazgatójától.

  • A szakember elmondta azt is, hogy mikorra tervezik a fürdőfejlesztés megvalósítását.

– Annak idején, a fürdő fénykorában járt a lepencei strandon?
– Beruházóként sajnos nem ismerjük első kézből a fürdő aranykorát, de éppen ezért lett része a csapatunknak egy olyan projektvezető, akinek vannak emlékei és tapasztalatai a fürdőről.

– Miért döntöttek úgy, hogy megvásárolják ezt a területet?
– A Dunakanyar kiemelkedő magyar turisztikai desztináció és földrajzi adottságainál fogva is egyedi helyszín, így tökéletesen beleillik, egyúttal pedig ki is egészíti a Dreamland Holding Zrt. tematikus turisztikai portfólióját. A fejlesztéssekkel a beruházó és a tulajdonosok célja, hogy a Dunakanyar hiánypótló beruházásként egy magas minőségű, egész évben működő strand és élményfürdő kerüljön kialakításra a korábbiakban is fürdőként működő terület helyén.

– Nyilván sokakat izgat, hogy mi lesz az egykori strandfürdő sorsa. Mi az elképzelésük: a régi strandot építenék újra modernizált formában, vagy egy teljesen új fürdőkomplexumban gondolkodnak?
– Az emblematikus kaszkádos szabadtéri medence felújításra kerül, a kapcsolódó szolgáltatási egységek pedig egy tematikus zárt élményfürdő formájában, teljesen új beruházásként kerülnek kialakításra.

Lepence Strandfürdő 1985– Szálláshelyek építését is tervezik a fürdőhöz kapcsolódóan?
– Szálláshely funkció kialakítására jelenleg nem rendelkezünk megfelelő finanszírozási háttérrel, így ezzel jelenleg nem tervezünk.

– A fentiekhez az anyagi forrás már rendelkezésre áll?
– A strandfürdőhöz és az élményfürdőhöz igen.

– Emlékeim szerint, amikor meghirdették eladásra a területet, akkor az ingatlanhirdetésben szerepelt, hogy a termálkút nem tartozik hozzá. Miként tudják majd a vízellátást biztosítani?
– Az említett termálkút nincs a Dreamland Holding Zrt. tulajdonában, sem az abból kinyerhető termálvíz. A kinyerhető víz egy meghatározott éves mennyiségére vonatkozóan ugyanakkor a projekt indításakor, évekkel ezelőtt megállapodást kötöttünk, így az új komplexum termálvíz felhasználása biztosított.

– A koronavírus-járvány befolyásolja valamennyire ezt a projektet?
– A koronavírus-járvány minden szektorban éreztette negatív hatásait, különösen igaz ez a turizmusra, a fejlesztés kivitelezési munkálatait ugyanakkor nem befolyásolta erőteljesen a rendkívüli helyzet.

– Jelenleg mi a céldátum a fürdő újbóli megnyitásával kapcsolatban?
– A Dreamland Holding Zrt. tulajdonosainak, az Appeninn Nyrt.-nek és a Szepard Kft.-nak a célja, hogy a fejlesztések a 2023-as év végére lezáruljanak.

Lepencevölgyi strandfürdő

Igazi turisztikai nagyágyú áll a lepencei fürdőfejlesztés mögött

A Visegrád Lepence Völgy Strandfürdő Kft. a Dreamland Holding Zrt. tulajdona, amely a Szepesi család bizalmi vagyonkezelőjeként eljáró Szepard Kft. és – többségi tulajdonosként – az Appeninn Nyrt. érdekeltsége.

A Dreamland Holding Zrt. az elmúlt időszakban több vidéki turisztikai ingatlanfejlesztési projektet elindított a lepencei beruházáson túl is. A Szántódon és Tokajban a 2017. évben megkezdett, illetve várhatóan 2022-ben átadásra kerülő fejlesztések keretében többek között tematikus szállodák és élménypark, valamint különleges turisztikai központ épül. Emellett az Appeninn Nyrt. és a Dreamland Holding Zrt. együttműködésében valósul meg egy balatonfüredi prémium kategóriás szállás- és kikötőfejlesztés is.

A beruházások költségeit részben önerőből, részben bankhitelekből, részben a tranzakció során cégcsoporthoz került projektcégek által korábban elnyert, vissza nem térítendő támogatásokból fedezik.

A Szepesi családhoz köthető az Eger környékén létrehozott és üzemeltetett Shiraz és Bambara Hotel, valamint a Bükki Rejtélypark is. Az 1001 éjszaka tematikájú Mesés Shiraz és a nyugat-afrikai stílusú Bambara egyaránt kiemelkedő kihasználtsággal, árbevétel- és eredménytermelő képességgel működik, demonstrálva a tematikus szállodák és más turisztikai szolgáltatások iránti piaci igényt.

Az Appeninn Nyrt. dinamikusan növekvő magyar ingatlanbefektetési és vagyonkezelő társaság, amelynek elmúlt évi átfogó eredménye elérte a 10,2 millió eurót (3,3 milliárd forint). A 2009-ben alapított, a Budapesti Értéktőzsdére 2010-ben bevezetett, prémium kategóriában jegyzett vállalat közel teljes kihasználtsággal működő, mintegy 161,9 millió euró (58 milliárd forint) értékű ingatlanportfólióval rendelkezik.