• A kivitelező gyakorlatilag befejezte a miskolctapolcai Ellipsum Élmény- és Strandfürdő építését.

  • A héten elkezdődik a vadonatúj fürdő műszaki átadása.

Miskolctapolca legújabb fürdője tulajdonképpen egy korábbi fürdőfejlesztés befejező eleme. Amikor ugyanis 2015-ben átadták a teljesen felújított Miskolctapolcai Strandfürdőt, akkor már szó volt róla, hogy ehhez egy második ütem is kapcsolódik, egy egész évben működő élményfürdő formájában.

Ez utóbbi készült el mostanra egy 12,7 milliárd forintos állami támogatásnak köszönhetően, amit a Modern Városok Program keretében kapott a megyeszékhely. A nyolc beltéri és a két kültéri medencével rendelkező fürdőkomplexum a nyári szavazást követően az Ellipsum nevet kapta, amivel az ellipszis formájú fürdőépületekre utaltak.

A kivitelezőnek 2021 januárjáig kellett befejezni az építkezést, de jól haladtak, így a város vezetői már most hétfőn bejárhatták a gyakorlatilag teljesen elkészült élményfürdőt, ahol már minden medencét feltöltöttek vízzel. Nyilván a koronavírus-járvány miatt egyelőre még nem nyithat meg a fürdő, de ha nem lenne a pandémia, nagy valószínűséggel idén még akkor sem vehették volna birtokba a vendégek az Ellipsumot. A héten veszi kezdetét a műszaki átadás, ezt követi a terheléses próbaüzem, majd a hivatalos engedélyeztetési eljárás befejezése.

Ez még akkor is alsó hangon egy hónap, ha minden rendben megy, de a gyakorlatban inkább hosszabb időt vesz igénybe. Egyébként eredetileg is 2021 elejére harangozták be a fürdő megnyitását, tehát nincsenek elkésve.

A Minap.hu lenti videóján megnézhetik az Ellipsum Élményfürdő bejárásakor készült felvételeket. A helyi televíziónak Veres Pál, Miskolc polgármestere elmondta, hogy a fürdő révén megduplázódhat Miskolctapolca vendégforgalma. A várakozások szerint ugyanis az élményfürdő miatt évi 280 ezer új látogató érkezik majd a városba. Az egész évben működő fürdőnek köszönhetően 100 munkahely jöhet létre.

Az Ellipsum Élményfürdőt a Miskolci Fürdők Kft. fogja üzemeltetni. A városi tulajdonú társaság működteti a Miskolctapolca Barlangfürdőt, a Miskolctapoclai Strandfürdőt és a Selyemréti Strandfürdőt is.