• Az adóhatóság inkasszózta a Balmaz-Kamilla Kft. számláját, a cég így nem tud sem a dolgozóinak, sem a hitelezőinek fizetni.

  • Ettől függetlenül az önkormányzat a pandémiás helyzet után mindenképpen újranyitná a termálfürdőt és a hozzá kapcsolódó szállodát is.

Szeptember végén még jó hírek érkeztek a balmazújvárosi Kamilla Gyógyfürdőről. Akkortájt azt tervezték, hogy az egyik szabadtéri gyógymedencét a téli időszakban is nyitva tartják, valamint a közkedvelt szaunaviláguk kapcsán is újdonságokkal készültek.

A koronavírus-járvány második hulláma és az ezzel járó, a fürdőkre és a szállodákra is vonatkozó korlátozások viszont alaposan keresztülhúzták a terveiket. Hegedűs Péter, Balmazújváros polgármestere még múlt héten, a Facebook oldalán jelentette be, hogy a gyógyfürdőt és a Hotel Kamillát működtető, önkormányzati tulajdonú Balmaz-Kamilla Kft. fizetésképtelenné vált.

A polgármester ennek kapcsán elmondta, hogy 2019 novemberében „romokban heverő” könyveléssel és rengeteg tartozással vették át a Balmaz-Kamilla Kft.-t az előző ügyvezetőtől. Nekikezdtek a cég stabilizálásának, ami sikeresnek is bizonyult, egészen idén márciusig, a járvány első hullámának a kezdetéig. Ekkor a fürdőt hónapokra be kellett zárni, csak a nyár elején tudták újból megnyitni.

Az önkormányzat a járvány első hullámának idején működési támogatást nyújtott az társaságnak, a fürdő nyári eredményei pedig reménykeltőek voltak. A novemberben életbe lépett korlátozások miatt azonban sem a fürdőt, sem a szállodát nem tudják működtetni, így elapadtak a cég bevételei. A polgármester elmondása szerint a fő problémát az jelentette, hogy a NAV inkasszózta a cég számláját, így már tulajdonosként sem tudnak a Kft. számára támogatást utalni.

Emiatt jelenleg a cég sem a dolgozóinak, sem a hitelezőinek nem tud fizetni. Hegedűs Péter elmondta, hogy a dolgozóknak minden jogi segítséget megadnak, ugyanakkor a jogszabályok azt nem teszik lehetővé, hogy a Kft. helyett a tulajdonos önkormányzat fizesse ki a dolgozók bérét.

Azt mindenesetre a polgármester hangsúlyozta, hogy a járvány lecsengése után, várhatóan a tavasz végén, a nyár elején újranyitnák a fürdőt és a szállodát is és ott minden eddigi dolgozónak igyekeznek majd munkát biztosítani.

Kamilla Gyógyfürdő termálmedence(A közvagyont, azaz magát a fürdőt és a hotelt ez a helyzet nem veszélyezteti, ugyanis a Kft. csak üzemeltető volt, az ingatlanok tulajdonosa az önkormányzat).