A D-vitamin megítélése rengeteget változott az elmúlt néhány évben. Kiderült, hogy nem pusztán a kalcium felszívódására – s így például a csontok egészségére – hat jótékonyan, hanem a hiánya számos betegség kialakulásáért is felelős. Már bizonyítottan ezek közé tartozik többféle rákos megbetegedés, egyes szívbetegségek, az autoimmun betegségek egy része.

halak

A szervezet D-vitamin szintje a leghatékonyabban mértékletes napozással növelhető. Ilyen borús időben, mint ami mai is van pedig táplálékkiegészítőkkel, vagy akár szoláriumozással is megszerezhető a szükséges D-vitamin szint. Ugyanakkor azt sem szabad elfelejteni, hogy jó néhány étel is tartalmaz D-vitamint. Bár ahogy a lenti táblázatból is látszik, a magyarok ezekből – a tojás kivételével – általában keveset fogyasztanak. A táblázatban az NE, a Nemzetközi Egységet jelöli. A felnőttek ajánlott napi bevételi szintje 1000-2000 NE.

Forrás D-vitamin-tartalom
Lazac, friss, vadon halászott 600-1000 NE/100 g
Lazac, friss, tenyésztett 100-250 NE/100 g
Lazackonzerv 300-600 NE/100 g
Szardíniakonzerv 300 NE/100 g
Makrélakonzerv 250 NE/100 g
Tonhalkonzerv 236 NE/100 g
Tőkehalmájolaj 400-1000 NE/teáskanál
Shiitake gomba, napon aszalt 1600 NE/100 g
Shiitake gomba, friss 100 NE/100 g
Tojássárgája 20 NE/sárgája

(Forrás: Michael F. Holick – A nélkülözhetetlen D-vitamin című könyv)

Arról, hogy milyen gyógyszerek befolyásolják hátrányosan a D-vitamin felszívódását ide kattintva olvashat.

A D-vitaminnal kapcsolatos tévhitekről pedig itt talál egy írást.