• Jelen állás szerint szerdától feloldják a veszélyhelyzetet.

  • Ez lehetőséget teremt a fedett fürdők megnyitására és életszerűbb szabályozásra a fogadható vendégek száma terén.

  • Nagy kérdés persze, hogy mit lép a Nemzeti Népegészségügyi Központ.

A veszélyhelyzet megszüntetéséről kedden szavaz az országgyűlés. Amennyiben a képviselők ezt kétharmados többséggel megszavazzák – ami sanszos – akkor másnaptól, azaz június 17-től nagyrészt visszaáll a korábbi jogrend. Akad néhány intézkedés a következő időszakra vonatkozóan is, de megnéztük és veszélyhelyzetet követő átmeneti rendelkezések között nincsen a fürdőkre, strandokra vonatkozó kitétel.

Ez elvileg azt jelenti, hogy szerdától ugyanúgy működhetnek a fürdők, ahogy a koronavírusos járványhelyzetet megelőzően. Azért csak elvileg, mert a Nemzeti Népegészségügyi Központ azért hozhat szigorúbb szabályokat. Emiatt még érezhetően óvatosak a fürdők a bejelentésekkel, nem szeretnének úgy járni, mint a vidéki strandnyitási lehetőségre az elsők között rástartoló Csiszta Fürdő.

A szerdától megnyíló legfontosabb új lehetőséget a fedett fürdők megnyitása jelenti. Ugyanakkor a fő kérdés továbbra is az, hogy mi lesz a fürdők maximális kapacitására vonatkozó, életszerűtlenül szigorúra sikeredett szabályozás sorsa. Szintén kérdés, hogy lazítanak-e a gyógyvizes medencékre vonatkozó szabályokon. Amennyiben tényleg fontos cél a belföldi turizmus nyári beindítása, akkor mondjuk nem ártana ezeken változtatni.

Mindenesetre a veszélyhelyzet feloldásának a hírére néhány, kizárólag fedett részleggel rendelkező fürdő már be is harangozta a nyitását. Így például a Szarvasi Gyógyfürdő várhatóan június 22-én nyit, de június 16-tól a gyógyászati részlegükön már elérhetőek lesznek a masszázsok és az iszappakolás.

Szintén csak fedett medencékkel rendelkezik a székesfehérvári Árpád Fürdő és már be is jelentették, hogy június 19-én nyitnak. Márciusban az elsők között zárták be a Kecskeméti Fürdőt és június 15-én ez a fürdő is megnyitja a kapuit, de óvatos módon egyelőre csak a strandi részt.

Már írtuk, hogy július elsejétől újra látogatható az egerszalóki Saliris Resort, méghozzá elvileg a teljes medencekínálattal. A Martfű Termál Spa fürdőrészlegének nyitása június 20-án lesz esedékes és azt ígérik, hogy a teljes szolgáltatási paletta elérhető lesz.

Egerszalók termálfürdőA kehidakustányi Kehida Termál fedett részlege már május vége óta nyitva van. Illetve a budapesti Aquaworld élményfürdőben június 6-a óta a strandi medencék mellett a beltéri úszómedence és a belső élménymedencék is a vendégek rendelkezésére állnak. Egyébként, ha valami, akkor ez jól mutatja a jelenlegi szabályozás keszekuszaságát: egyesek várnak arra, amit mások már hetekkel ezelőtt megléptek.