• Sokaknak nem tetszik a Cserkeszőlőn tervezett két turnusos szabályozás.

  • Azonban azt tudni kell, hogy a fürdők életszerűtlen szabályok betartására vannak kötelezve.

Tegnap írtunk arról, hogy Cserkeszőlőn a teljes vendégkör számára június 22-én nyitják meg a termálfürdőt (a helyieknek egy héttel korábban). S ettől kezdve napi két turnusban látogatható a cserkeszőlői fürdő. 8 és 13 óra között, valamint 14 és 19 óra között, külön-külön belépőjeggyel.

A két turnus sok vendégnek nem tetszik, a Facebook posztunk kapcsán is sokan szidták a cserkeszőlői megoldást. Ugyanakkor azt látni kell, hogy ezt nem jókedvükben találták ki. Cserkeszőlőn pusztán betartják a jelenleg érvényben lévő, bár sok elemében meglehetősen életszerűtlen szabályozást. (Egy apró privát megjegyzés ehhez: ezzel a problémával más fürdők is küzdenek, de sok helyen azt az utat választották, hogy inkább tesznek a szabályok egy részére, hisz azért itt sok fürdő esetében nem a profit, hanem szimplán az életben maradás a cél).

Mindezek miatt ma Varga Attila polgármester egy hosszú bejegyzést tett közzé Cserkeszőlő Facebook oldalán. Érdemes elolvasni a teljes bejegyzést (lejjebb görgetve találják), de néhány érdekes részét ki is emeljük.

A Cserkeszőlői Fürdő és Gyógyászati Központ 74825 m2-en helyezkedik el. Jelenleg az üzemelési szabályzatukban napi 6771 személy fogadása szerepel. A medencéikben egyidőben 1367 személy tartózkodhat. Ezzel szemben a mostani szabályozás szerint egyszerre csak 165 főt tudnának beengedni.

„[Március 16-án] falnak csapódtunk, és egyik pillanatról a másikra nullára csökkent a sebességünk, azaz minden bevételünk megszűnt. Ekkor kezdődött az Nemzeti Népegészségügyi Központ felől az a kommunikálás (márciusban), miszerint a (gyógy)fürdők üzemeljenek csak nyugodtan, hiszen a vízforgatós medencékben a klór miatt, a gyógymedencékben pedig a melegvíz miatt nem marad meg a vírus.”

„[Most viszont a Nemzeti Népegészségügyi Központ] nem engedi a töltő-ürítő medencéket, így a gyógyvizes medencéket sem. Egészen április végéig nem volt baj a gyógyvíz, azt mondták, hogy abban nem marad meg a vírus. Most azt mondják, hogy mégis megmarad, igaz erről kutatást, vagy bármilyen adatokkal kapcsolatos számításokat nem adtak közre.”

„A fürdőnek 170 munkavállalója volt, újra nyitáskor kb. 150 főt tudunk alkalmazni. Ez nagyon nagy arány más munkahelyekhez és más fürdőkhöz képest, és nagy örömmel tölt el bennünket, hogy ennyi munkavállalónak biztosítottunk az elmúlt majdnem 3 hónap leállás alatt is jövedelmet. Ezt kevesen csinálták meg! Ám ezt tovább folytatni a jelenlegi lehetetlen szabályozási körülmények között nem tudjuk, mint sok más gyógyfürdővel rendelkező település, mi is a katasztrófa szélén állunk, hiszen az alaphelyzet egyforma.”

Cserkeszőlő termálfürdő„Minden jel arra mutat, miszerint a gyógyfürdők érdekérvényesítési és képviseleti szervei hatástalanok a feladatuk ellátására, vagy nem áll érdekükben az, hogy minden gyógyfürdő számára megfelelő legyen a szabályozás”

” [Magyarországon] összesen 8 fürdő építette ki a töltő-ürítő medencéinek a fertőtlenítő adagoló rendszerét. A mi fürdőnkben nem lett kiépítve (és a gyógyvizes fürdők nagyon nagy részében szintén nem), mivel véleményem szerint azért gyógyvíz a gyógyvíz, hogy ne a fertőtlenítőszert igya be a szervezetünk.”

A polgármester szerint engedélyezni kellene a gyógyvizes medencék üzemeltetését is, betartva a higiéniás szabályokat és egy fürdőbe az adott szabad terület révén lehessen beengedni a látogatókat. Ha van vírus azt bármilyen módon el lehet kapni, nem fürdő, gyógyvíz, klóros víz, vagy egyéb dolog függvénye, hanem inkább felelősség teljes állampolgári magatartás és a higiéniás szabályok betartásának a kérdése.

A teljes bejegyzést itt olvashatják:

A cserkeszőlői gyógyvíz hatásáról itt olvashat.