• Szerda óta már működhetnek a szlovákiai fürdők.

  • A fürdőkre vonatkozó szabályozás részben hasonló, részben különböző, mint a magyarországi.

A szlovákiai fürdők március 13. óta kötelezően zárva tartottak, ezért már nagyon várták a nyitást. Viszont jó három hete még nagy tanácstalanság uralkodott a szlovákiai fürdővezetők körében. Annyit tudtak, hogy valamikor a nyár elején nyithatnak, viszont ezen felül semmi információjuk nem volt, ezért jobb híján a csehországi és a magyarországi szabályokat tanulmányozták. Azonban június elsején kiderült, hogy nyithatnak a szlovákiai fürdők is, méghozzá akár június 3-tól. Mivel a lehetőség ott is kissé váratlanul érte a fürdőket, ezért kellett egy kis idő, mire az első nyitási dátumokat bejelentették.

A dunaszerdahelyi Thermalpark szállodája és kempingje már a héten megnyitott, a fürdő pedig június 9-től látogatható. Már most szombaton megnyitották a nagymegyeri Thermal Corvinust, a 13 medencéjükből egyelőre hét használható, de hamarosan a többit is beüzemelik. Naszvadon található Thermál Nesvady június 10-én nyitja meg kapuit.

Egyelőre még nem tudni, hogy mikor nyit a párkányi Vadas Thermal Resort, de június 10-ig ígérték a konkrét dátum bejelentését. A tardoskeddi és a révkomáromi termálfürdők esetében sincs még nyitási dátum, de az utóbbi már úszómestereket keres, tehát nem lehet messze a nyitás.

A dunaszerdahelyi Thermalpark és a Thermal Corvinus is emelte a belépőjegyek árait. Ezt azzal indokolták, hogy a szigorúbb fürdőüzemeltetési szabályok miatt több munkatársat kell alkalmazniuk. Ugyanakkor a Corvinus fürdőben június 10-ig 30 százalékos kedvezményt adnak a belépők árából.

A szlovákiai szabályozás részben hasonló, részben különböző, mint a magyarországi. A medencékben az élményelemek szintén nem üzemelhetnek, ugyanakkor a medencékben tartózkodók számára vonatkozó korlátozás nincs. Az úszómesterek feladata betartatni azt a szabályt, hogy az egy háztartásban élőkön felül a többiek egymástól legalább 2 méterre tartózkodjanak. A fedett részlegekre és a gyógyvizes medencékre vonatkozó korlátozás Szlovákiában nincs érvényben.

Dunaszerdahely termálfürdő strandmedenceA Parameter.sk cikke szerint Somogyi Gábor, a Thermalpark igazgatója a nyitás alkalmából rendezett sajtótájékoztatón elmondta, hogy tavaly rekordévük volt. Az árbevételük meghaladta az 5 millió eurót (1,7 milliárd forint), az adózott nyereségük 782 ezer eurót (270 millió forint) tett ki és 447 ezer látogatót fogadtak. Éppen a 2019-es jó üzleti év tette lehetővé, hogy átvészeljék az elmúlt három hónapot. Ebben az időszakban ugyanis elmaradt egymillió eurónyi bevételük, de 450 ezer eurónyi költségük a zárvatartás idején is keletkezett.

Az Új Szó cikke szerint a Thermal Corvinusnak is jó éve volt tavaly, tíz százalékkal nőtt a vendégszámuk. Viszont üzletileg már jobban megviselte a nagymegyeri fürdőt a zárva tartás, emiatt 200 ezer euró kölcsönt kellett kérniük a tulajdonos önkormányzattól.