• Kezdi idegesíteni a felvidéki fürdőket, hogy egyelőre sem a nyitásról, sem a nyitást követő részletszabályokról nincs semmi információjuk.

  • Úgy érzik, hogy a szlovák kormány megfeledkezett a fürdőkről.

Magyarországon május eleje óta folyamatosan nyitják meg a szabadtéri fürdőket, első körben vidéken, de hamarosan Pest megyében és Budapesten is. Sőt, már fedett termálfürdő megnyitásáról is jöttek hírek.

A nyitással kapcsolatos szakmai kérdéseket illetően azért voltak/vannak dilemmáik a fürdőknek, elég csak a gyógyvizes medencékre vonatkozó szabályokra gondolni. Talán kicsit túlzásnak tűnik az is, hogy a strandi részeken minden főre egy szobányi hellyel, egy négyfős családnak pedig egy lakásnyi területtel (64 négyzetméterrel) kell számolni. Ugyanakkor még egy hiányos, vagy nem egyértelmű szabályozás is jobb, mint az, ha nincs semmi támpontjuk a fürdőknek. Legalábbis ez derült ki 15 szlovákiai termálfürdő és aquapark tegnapi tanácskozásából.

Amennyiben végignézzük néhány határhoz közeli népszerű termálfürdő honlapját, a Thermalparktól kezdve, a Vadason át a Thermal Corvinusig, akkor láthatjuk, hogy a felvidéki fürdőknél még szó sincs nyitásról. A Facebook oldalaik pedig olyanok, mint a magyarországi társaiké voltak áprilisban: a felújításokról, parkosításokról osztanak meg – jobb híján – fotókat.

A Dunaszerdahelyi.sk híre szerint ezért is hívta össze kollégáit Somogyi Gábor, a dunaszerdahelyi Thermalpark fürdő igazgatója. A szlovákiai strandfürdők ugyanis elvileg valamikor a nyár folyamán nyithatnak, de az ezzel kapcsolatos szabályok nem ismertek, így nem igazán tudják, hogy mire készüljenek.

Dunaszerdahely termálfürdő úszómedenceA tanácskozáson résztvevő fürdők többsége önkormányzati tulajdonú, emiatt viszont állami támogatásban sem részesülhettek az elmúlt időszakban. Ettől függetlenül próbálták megtartani az alkalmazottaikat. Azonban a nulla bevételt hozó elmúlt két hónap után egy veszteséges nyári szezon még a jobb anyagi helyzetű fürdőket is nehéz helyzetbe hozhatná.

„A kormány támogatni szeretné az utazási irodákat, amelyek külföldre vinnék az érdeklődőket, nem említik viszont a hazai turisztikai célpontok támogatását, melyek nagyon sok hazai és külföldi polgárnak nyújtanak kikapcsolódást, élményt” – hangzott el a tanácskozáson.

A nyitással kapcsolatos részletszabályok kidolgozatlanságára jó példa, – erről már a ma7.sk írt – hogy a szlovák fürdők kínjukban a magyarországi és a csehországi iránymutatásokat tanulmányozzák. Ugyanakkor nyilván ez nem ideális megoldás, hiszen hiába kalkulálnak azzal, hogy kevesebb vendéget engedhetnek be, ha nem tudják az erre vonatkozó korlátozás pontos mértékét. A párkányi Vadas Thermálnál például úgy számolnak, ha a kapacitásuknak csak kevesebb mint a felét lehet használni, akkor az még őket is nehéz helyzetbe hozhatja, pedig nekik stabil az anyagi hátterük.

Naszvadi termálfürdőA járványhelyzet miatt hatalmas bevételkiesésről számolt be a tavaly júliusban megnyitott naszvadi termálfürdő képviselője. Az érsekújvári fürdő is csak abban reménykedik, hogy az önkormányzat kisegíti őket a nehéz helyzetükből, ha nem nyithatnak ki legkésőbb július elsején.

A fürdők azt remélik, hogy a határok zárva tartása miatt erősödni fog a szlovák belföldi turizmus. Ennek révén olyanok is felkeresik majd a fürdőket, akik máskülönben külföldre mentek volna nyaralni. A tanácskozás részvevői egyébként a mostani tapasztalatok miatt szeretnének létrehozni egy fürdőket, aquaparkokat és uszodákat tömörítő szakmai szövetséget, aminek révén együtt tudnának fellépni a döntéshozóknál az érdekeik védelmében.