A héten számoltunk be arról, hogy amíg az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) 2005-ben 4,7 milliárd forinttal támogatta a gyógyfürdőkben igénybe vehető gyógyászati kezeléseket, addig ugyanerre 2011-ben 3,9 milliárd, tavaly pedig már csak 2,9 milliárd forintot szántak. Magyarán egyre kevesebb társadalombiztosítási forrás jut erre a területre.

Ennek apropóján a Somogy TV közölt egy riportot, amelyben az Igali Termálfürdő és a Csokonyavisontai Termálfürdő tapasztalataira voltak kíváncsiak. A két fürdőben nem érezték, hogy a csökkenő támogatás miatt kevesebb lenne az OEP-finanszírozással gyógykezeléseket igénybe vevő betegek száma.

Igali Termálfürdő

Igali Termálfürdő

Czimmermann Árpád, az Igali Termálfürdő vezetője elmondta, hogy tíz évvel ezelőtt az volt a gyakorlat, hogy a vendégeknek egyáltalán nem kellett fizetni az orvosi beutalóval igénybe vett fürdőkezelések után. Később vezették be azt, hogy – a támogatás mértékének emelése helyett – önrészt kelljen fizetni a vendégeknek.

Azonban a beutaltaknak ez még így is rendkívül kedvező konstrukció. Az igali fürdővezető példaként elmondta, hogy a legnépszerűbbnek számító medencefürdő után 250 forintot kapnak az OEP-től, amit a vendégek még 500 forintnyi önrésszel egészítenek ki. Ez annak fényében igen jutányos összeg, hogy a termálfürdőbe egy teljes árú belépőjegy 2000 forintba kerül. A beutalóval érkező vendégek után alacsonyabb a jegyárbevétel, viszont az OEP-támogatotti kör egy kiszámítható vendégforgalmat jelent a termálfürdő számára.

A Termál Online-on egy cikksorozatban vetjük össze a fürdőkezelések árait az egyes gyógyfürdőkben. Korábban az önrészek mértékét már összehasonlítottuk Hévíz és Zalakaros, Bükfürdő és Sárvár, Gyula ás Hajdúszoboszló, Miskolctapolca és Nyíregyháza, Harkány és SzigetvárGunarasfürdő és Mezőkövesd valamint Agárd és Igal esetében.