Akinek van speciális párásító készüléke, az gyógyvízzel otthon is tud inhalálni. Néhány gyógyfürdőben pedig inhalatóriumok is találhatók, amelyek enyhíthetik az allergiás panaszokat.

A nyár nem csak a strandolás, hanem az allergiás panaszok főszezonja is. Ráadásul a legrosszabb időszak – amikor virágozni kezd a parlagfű – még előttünk áll. A szénanáthás panaszok tüneti kezelésének egyik kitűnő eszköze lehet a magas sótartalmú gyógyvizes inhalálás. A módszer arra a logikára épül, hogy a sós levegő nyugtató hatással van a hurutos légutakra, így például sok szénanáthás a panaszai enyhülését tapasztalhatja a tengerpartokon, vagy a sós vizű gyógyfürdőkben.

A hazai gyógyvizek közül a Bükkszéken feltörő, Salvus márkanéven forgalmazott vizeket kifejezetten ajánlják otthoni inhalálásra is. A megfelelő hatás eléréséhez napi kétszeri inhalálást ajánlanak. Azonban ehhez szükség van egy speciális, a gyógyvizet porlasztani képes készülékre. Ráadásul bármelyik ultrahangos párásító nem is alkalmas erre a feladatra, ugyanis a gépek többségét sima csapvizes felhasználáshoz méretezik, ezeket az erősen sós Salvus víz rövid úton tönkreteszi. Ezt a megoldást tehát drágítja, hogy egy speciálisan a gyógyvizes inhalálásra alkalmas gépet kell hozzá beszerezni.

Az otthoni inhalálást válthatják ki az úgynevezett inhalatóriumok. Ezek olyan sókamrák, ahová sós vizet porlasztanak. Ilyen több gyógyfürdőben is található. Bükkszéken kívül inhalatórium működik a Kapuvári Termálfürdőben és Budapesten a Gellért Gyógyfürdőben, de ezt a módszert alkalmazzák az erdélyi Szovátán is.