• Rendkívül kellemetlen problémának számítanak a hosszan fennálló izomfájdalmak.

  • Szerencsére ilyenkor a gyógyszeres kezelések mellett a gyógyvizes fürdőzés, illetve a fürdőkben elérhető különféle kezelések is szóba jöhetnek.

A krónikus, hosszan fennálló izomfájdalmaknak számos oka lehet. A probléma mögött állhat az izomzat rossz testhelyzetből, helytelen testtartásból adódó túlterhelése, de akár egy rossz mozdulat, vagy sérülés kapcsán is kialakulhat a nem múló izomfájdalom.

Egyes betegségek – autoimmun, mozgásszervi – kísérőtüneteként is megjelenhet, de előfordul, hogy kimutatható ok nélkül kerülnek tartósan görcsös, feszült állapotba az izmok. Utóbbi kapcsán sok esetben az derül ki, hogy stressz idézte elő a panaszokat. Nagyon gyakori, hogy ilyenkor a lapockák közötti, vagy ágyéki gerinc táján jelentkezik az izomfájdalom.

Amennyiben hosszan fennállnak a panaszok és pihentetésre sem enyhülnek, akkor érdemes orvoshoz fordulni, hiszen gyógyszeres kenőcsökkel általában enyhíthetők, megszüntethetők a panaszok. Illetve a gyógyvizes fürdőzés, valamint a gyógyfürdőkben elérhető különféle kezelések is hatékonyak lehetnek.

A kezeléseknél maradva, izomfájdalmak esetén az orvosok gyakran javasolják a gyógytornát. Már a szárazföldi gyógytorna is nagyon hatásos, de szóba jöhet a számos fürdőben elérhető víz alatti csoportos gyógytorna is. A vízi torna különösen előnyös, ugyanis a meleg víz görcsoldó, lazító, fájdalomcsillapító hatása könnyebbé teszi a mozgást, egyszerűbb átmozgatni a fájdalmas izmokat.

Krónikus izomfájdalmaknál a szóba jöhető kezelések közé tartozik az orvosi gyógymasszázs, továbbá a víz alatti vízsugármasszázs. Előfordul, hogy valakinél olyan hevesek az izomfájdalmak, izomgörcsök, hogy a hagyományos masszázs nem alkalmazható, azonban többnyire a víz alatti vízsugármasszázs ekkor is probléma nélkül elvégezhető. A fürdőkben elérhető kezelések közül még az iszappakolás, illetve a parafangó is alkalmazható az izomfájdalmaknál.

Maga a gyógyvizes medencefürdő is jó hatású a termálvíz már említett lazító, fájdalomcsillapító hatása miatt. Akkor is érdemes a medencefürdővel egy próbát tenni, ha a stressz áll a fájdalom hátterében, hiszen a fürdők kellemes, nyugtató környezete általában kedvezően hat a vegetatív idegrendszerre is.

Cserkeszőlő gyógyfürdő gyógymedence nyakzuhannyal

Igazából mindegyik gyógyvizes fürdő ajánlható, de egyes gyógyvizek esetében kifejezetten szerepel is a javallatok között az izomfájdalom. A teljesség igénye nélkül ide sorolhatók a következő gyógyvizek:
cserkeszőlői gyógyvíz
hajdúszoboszlói gyógyvíz
kecskeméti gyógyvíz
martfűi gyógyvíz
szigetvári gyógyvíz
zalakarosi gyógyvíz

Illusztráció: gyógyvizes medence Cserkeszőlőn