• Javul az alvásminőség és a hangulat, enyhülnek a fájdalmak, csökkenhet a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának a valószínűsége, segíthet a reumatoid artritisz tüneteinek az enyhítésében.

  • A fürdőkúrák kapcsán mindezeket a hatásokat több kutatás során igazolták.

Az alvás mennyiségének és minőségének kulcsszerepe van az egészség megőrzésében. Egy olaszországi felmérésben olyan gyógyfürdős kutatásokat néztek át, amelyeknek a fő vizsgálati területe ugyan nem kimondottan az alvás volt, de mintegy mellékesen erre is rákérdeztek. 21 kutatásból 16-ban az alvásminőségük javulásáról számoltak be az alanyok, 12 esetben ez a változás kifejezetten jelentős volt. Hogyan hatnak a fürdőkúrák az alvásminőségre? Itt elolvashatja.

Egy törökországi kutatásban a fürdőgyógyászati kezelések hatását vizsgálták elsősorban mozgásszervi megbetegedések esetén. A kúra végére a betegek 80 százalékának egyértelműen és jelentősen csökkentek a fájdalmai. Sőt, az is kiderült, hogy a páciensek vérnyomása csökkent a fürdőzés hatására, azaz a kezelésnek kedvező hatása lehet a szívre és az érrendszerre is.

Egy francia felmérésben túlsúlyosaknál vizsgálták egy speciális fürdőkúra hatását. Ez többek között termálvizes fürdőzést, iszappakolást, masszázst, vízi tornát is magában foglalt. A kúra végére – a kontrollcsoporthoz képest – jelentősen csökkent a súlyuk. Olyannyira, hogy a súlycsökkenésük mértéke a gyógyszeres kezelésekkel összemérve is versenyképesnek tűnt.

A vér CRP-szintje nem csupán a szervezetben zajló esetleges gyulladásos folyamatokat jelzi, hanem jól mutatja a szív-és érrendszeri megbetegedések kockázatát is. Egy hajdúszoboszlói orvosi kutatásban arra jutottak, hogy a gyógyvízzel kezelt betegeknek számottevően csökkent a CRP értéke. Úgy tűnik, hogy a gyógyfürdőzésnek szerepe lehet az érelmeszesedés megelőzésében is.

Egy japán kutatás szerint a rendszeres termálvizes fürdőzés csökkenti a magas vérnyomás kialakulásának a valószínűségét. S nem ez volt a felmérés egyetlen érdekes megállapítása, bővebben itt olvashat az eredményeiről.

Egy kifejezetten a 60 év felettiek körében végzett felmérés rámutatott arra, hogy a rendszeres gyógyfürdőzés hozzájárul a korosztály életminőségének javulásához. Segíti őket abban, hogy hatékonyabban tudják ellátni a mindennapi feladataikat. Összességében a fürdőlátogatás révén jelentősen javult az életminőségük.

A reumatoid artritisz sokak életét megkeseríti. Egy spanyol vizsgálatban összesítették azoknak a korábbi felméréseknek eredményeit, amelyekben a fürdőkúrák betegségre gyakorolt hatását vizsgálták. A konklúziójuk az volt, hogy mind a gyógyvizes, mind a gyógyiszapos kezelések előnyösen befolyásolták a betegek életminőségét, ugyanis csökkentek a fájdalmaik, javult a mozgástartományuk.

Idősebb korban miként hatnak a fürdőkezelések a hangulatra és az életminőségre? Egy kutatás szerint a 12 napos fürdőkúra után a résztvevők, hangulata, alvásminősége javult, az esetleges fájdalmaik pedig csökkentek. Itt olvashatja el a felmérés részleteit.

Nádudvari Gyógyfürdő gyógymedence

A svédmasszázs hatásáról itt olvashat.