• Egy orvosi kutatás során arra voltak kíváncsiak, hogy a gyógyvizes fürdőzésnek – néhány kezeléssel kiegészítve – van-e fájdalomcsökkentő hatása.

  • Egy füst alatt megnézték a szív- és érrendszeri hatását is a fürdőkúrának.

Hozzánk hasonlóan Törökországban is nagy hagyománya van a gyógyvizes fürdőzésnek, illetve a vízzel végzett gyógyászati kezeléseknek. Ráadásul számos, a gyógyvizekkel kapcsolatos orvosi kutatást is végeztek az elmúlt évtizedekben.

Ezek közé tartozik az a 17 évvel ezelőtt publikált orvosi vizsgálat, amiben a fürdőkezelés és a fizikoterápia kombinált alkalmazásának hatását nézték meg különféle krónikus betegségek esetében. A kutatásba 472 beteget vontak be, az átlagéletkoruk 53 év volt, 58-42-t tett ki a nők és a férfiak aránya. A betegek elsősorban reumatológiai, továbbá neurológiai, illetve szív- és érrendszeri problémákkal küszködtek, jó néhányan egyszerre többel is.

A vizsgálatot ugyanabban a gyógyfürdőben végezték, a fürdőkúra három hétig tartott. Naponta kétszer gyógyvizes medencefürdőn vettek részt a páciensek, ezeknek az időtartama az első héten kétszer 20 perc, majd kétszer 30 perc volt. (Érezhetően figyeltek arra, hogy a „túlfürdés” miatt nehogy nem kívánt mellékhatás alakuljon ki). Ezt egészítették ki egyénre szabott elektroterápiával, masszázzsal, ultrahangos kezeléssel, vízi tornával.

A betegeket a kúra előtt, majd a kúra alatt, illetve a teljes kezelési sor végén is megvizsgálták. Körükben egyébként a leggyakoribb egészségügyi problémának az ízületi gyulladás számított.

Ami a lényeg: a fürdőkúra végén több mint 80 százalékuk esetében egyértelműen és jelentősen csökkentek a fájdalmak. A csípő- és térdízületi porckopásban volt a legmagasabb a fájdalom csökkenésének mértéke a kiindulási helyzethez képest. A férfiak és a nők között nem találtak eltérést az eredmények terén.

A kutatás érdekessége, hogy a szív- és érrendszeri funkciókat is vizsgálták a betegeknél. Ebből az derült ki, hogy a kúra végére a légzésszámuk nőtt, a vérnyomásuk pedig szignifikánsan csökkent.

Gyógyvizes medence az Igali Gyógyfürdőben

Illusztráció: gyógyvizes medence az Igali Gyógyfürdőben

Itt olvashat arról, hogy idehaza milyen fürdőkezeléseket vehet igénybe az egészségbiztosító támogatásával.