• A súlyfürdőhöz hasonlóan a gerincoszlop nyújtását elősegítő eszközök már régóta ismertek.

  • Miért bizonyult sok esetben ezeknél hatékonyabbnak a súlyfürdő?

A súlyfürdő magyar találmány, az 1950-es években egy hévízi orvos házaspár, dr. Moll Károly és dr. Hoffmann Ilona dolgozta ki a módszertanát. Eredetileg ehhez a Tófürdő vizén úszkáló kalodákat alkalmaztak, de később egy kényelmesebb, fix helyen lévő megoldásra tértek át és tulajdonképpen mind a mai napig változatlan a kezelések lényegi módszere.

Az érdekes egyébként az, hogy a gerincoszlop nyújtásának terápiás hatását már jóval korábban felismerték. Már Hippokratész is kitért arra, hogy egyes gerincproblémák felfüggesztéssel gyógyíthatók. Apollonius – az időszámításunk előtti első században írt – könyvében is szerepel egy szemléltető ábra, amelyen egy létra segítségével elvégezhető gerincnyújtási módszert mutat be. Egy Glisson nevű angol orvos az 1600-as években egy csigás szerkezetű, gerincnyújtó készüléket dolgozott ki. Az 1900-as évek elején pedig már számos – álló és fekvő megoldású – gerincnyújtó berendezés létezett.

Miben tudott ezeknél többet a súlyfürdő? A legfontosabb előnye az, hogy a meleg vízben végzett nyújtás sokkal hatékonyabb, mint a szárazföldi. Például porckorongsérv esetén ilyenkor nemcsak a csigolyák széthúzásától a porckorongban keletkező negatív nyomás szívja vissza a sérvet, hanem erre rásegít a víz hidrosztatikai nyomása is.

Szintén a súlyfürdő előnyei közé tartozik, hogy a langyos víz segít elernyeszteni az esetleges fájdalmak miatt reflexesen feszülő izmokat. Ez utóbbi révén pedig könnyebben eltávolíthatók egymástól a csigolyák. Maga a kezelés is kevésbé megterhelő, mint a szárazföldi eszközöknél, hiszen a vizes kezelés nem jár kellemetlen súrlódással. Mindezeken túl, amennyiben gyógyvízben végzik a kezelést, akkor a víz kedvező – például gyulladáscsökkentő – hatása is érvényesülhet.

súlyfürdő Hajdúszoboszló

A súlyfürdő kedvező hatását számos betegség esetén igazolták az elmúlt évtizedekben. A frissebb kutatási eredmények közé tartozik, hogy nyaki fájdalmaknál is igen nagy hatékonysággal képes megszüntetni a panaszokat.

A súlyfürdő ellenjavallatairól itt olvashat.