• Akármelyik termálfürdő mellett tesszük le a voksunkat, vannak olyan kedvező hatások, amelyek mindenhol érvényesülnek.

  • Ezek egyrészt segíthetik a betegségek megelőzését, másrészt a már kialakult problémák leküzdésében is hasznunkra válhatnak.

Az összetételüknél fogva különböző előnyös tulajdonságai lehetnek a termálvizeknek. Például a kénes vizek erősítik a porcokat, más vizeknek erőteljes gyulladáscsökkentő hatása van. Egyes vizek ivókúraként is javasolhatók, mások inkább csak fürdőkúrákhoz ajánlottak.

Akad azonban három olyan tulajdonsága mindegyik termálfürdőnek, amire talán elsőre nem is gondolnánk… Az egyik az Arkhimédész törvényéből is ismert felhajtóerő, aminek révén a fürdőzés közben egyszerűbb a mozgás. Akár egy túlsúlyos személy is jóval könnyebben átmozgatja az izmait, ízületeit, mint a szárazföldön. Ráadásul a vízben tapasztalt súlyveszteségnek és a meleg víznek együtt van némi fájdalomcsillapító, görcsoldó hatása is. Ez pedig megint csak segíti a fájdalmas területek átmozgatását, mobilizálását.

Már önmagának a termálvizes fürdőzésnek is kedvező hatása van az autonóm idegrendszerre. Ez kiegészül azzal, hogy számos fürdőhelyen maga a természeti környezet is kifejezetten szép, jellemzően kisebb a lég- és zajszennyezettség is. Akár csak elugrunk munka után egy termálfürdőbe, akár több napra megyünk, ezáltal egy kicsit kiszakadunk a stresszes hétköznapokból, ami megint csak kedvezően hat az akaratunktól függetlenül működő autonóm idegrendszerre. Márpedig utóbbi zavara sok esetben hozzájárulhat egyes betegségek kialakulásához, vagy a meglévő egészségügyi problémák súlyosbodásához.

A harmadik kedvező hatás pedig az, hogy a vízben való tartózkodás, az úszás, a vízzel végzett kezelések kiválóak a kondicionálásra. A szervezetnek alkalmazkodnia kell a víz jelentette hő és fizikai ingerekhez, ami olyan „edzést” jelent, ami már önmagában is segíti az erőnléti állapot, a környezeti hatásokkal szembeni reakciókészség fenntartását, illetve javítását. A különféle vizsgálatok szerint a fürdőzés az izmokra, a keringési rendszerre és a légzésre is kedvező hatást gyakorol. Márpedig a jó erőnléti állapot a betegségek megelőzése és leküzdése szempontjából is kulcsfontosságú.

medence termálvíz

Ide kattintva olvashat arról a hazai gyógyvízről, amit régen „fehér aranynak” neveztek.