• Szigorúan szabályozott, hogy az egyes fürdőkezelések esetében milyen hőfokú vizet kell használni.

  • Gyógyúszásnál, vízi tornánál, szénsavas kádfürdőnél kicsit alacsonyabb vízhőmérsékletet írnak elő, mint a gyógyvizes medencefürdőnél.

A vízzel végzett gyógyászati kezelések esetében kulcsfontosságú a víz megfelelő hőmérséklete. Az ideálisnál jóval hidegebb, vagy éppen melegebb vízhőfok is hátrányosan befolyásolhatja a kezelések hatékonyságát. Nem véletlen, hogy a fürdőgyógyászati kezelésekre vonatkozó hatályos rendeletben külön is kitérnek az optimális vízhőmérsékletre, illetve az iszapkezeléseknél az iszap megfelelő hőfokára.

A legnépszerűbb támogatott fürdőkezelésnek a gyógyvizes medencefürdő számít. Ez a gyakorlatban egy fürdőbelépőt takar, illetve a komplex kúracsomagoknak is szinte mindig a részét képezi. A gyógyvizes medencefürdőt csak azokban a fürdőkben lehet biztosítani, ahol egynél több medence van. Ezek közül az egyiknek a vizének 35 Celsius-fokosnak kell lennie. Ezt legalább kétóránként ellenőrizni kell és plusz-mínusz csak 1-1 Celsius-fokos eltérés engedélyezett.

Az említett 35 Celsius-fokos érték magyarázata, hogy ez számít az úgynevezett indifferens hőfoknak. Ez terheli meg legkevésbé a szervezetet, túlzottan se fel, se le nem viszi a vérnyomást. A betegek többségének ezt a medencét szokták ajánlani a szakorvosok.

A súlyfürdőmedencék esetében 34-35 Celsius-foknak számít az optimális vízhőmérséklet, amit tartani kell. Ennél kicsit melegebb, 35-36 Celsius-fokos víz megengedett a víz alatti vízsugármasszázsnál, más néven a tangentornál.

súlyfürdő Hajdúszoboszló

A szintén kedvelt és nagyon kellemes kezelési formának számító szénsavas kádfürdőnél 33 Celsius-fokot írnak elő, valamint azt, hogy semmiképpen nem haladhatják meg a 35 Celsius-fokot. Ugyanakkor ettől a fázósabbaknak sem kell megijedniük, mert a szénsavas vízben lévő kis buborékok folyamatos masszírozó hatást váltanak ki (még enyhe bőrpírt is okoznak), ezáltal melegebbnek érezni a vizet.

Alacsonyabb hőmérsékletű víz optimális azokban az esetekben, amikor a betegek mozognak a vízben, a túl meleg víz ebben az esetben megterhelő lehet a szervezet számára. Így a rendelet a víz alatti csoportos gyógytornánál 32-33 Celsius-fokos vízhőfokot ír elő, valamint azt, hogy a tornát minimum 120 centiméter mély medencében kell végezni.

A 18 éves kor alatti csoportos gyógyúszás kapcsán kétféle vízhőmérsékletet határoznak meg. A kezdő gyógyúszó gyerekeknél 33-35 Celsius-fokos, a középhaladó és haladó gyerekeknél pedig 27-29 Celsius-fokos vizet.

gyermek gyógyúszás

A fürdőgyógyászati kezelések közé tartozik az iszappakolás is, itt értelemszerűen az iszap hőmérsékletére van egy előírás. Mégpedig az, hogy maximum 42 Celsius-fok lehet. S egyben ez az optimális érték is, mert alacsonyabb hőfoka is csak akkor lehet az iszapnak, ha ezt az orvos előírja.

Nyitókép illusztráció: Zsóry Gyógyfürdő