• A fürdési időt sajnos csak a látogatók 10-15 százaléka tartja be – tudtuk meg a Büki Gyógyfürdő Zrt. főorvosától.

  • A doktornő elmondta, hogy miért érdemes odafigyelni a gyógyvizes fürdőzésénél az ajánlott időtartamra.

Gyógyvizenként eltérő, hogy medencefürdő formájában mennyi idő eltöltését ajánlják egyhuzamban. Amikor egy gyógyvíz hatását vizsgálják, akkor is szigorúan betartják ezeket az időtartamokat. A gyakorlatban viszont a gyógyfürdőkben azt láthatjuk, hogy sokan akár órák hosszat is a gyógyvizes medencében tartózkodnak.

„Az ÁNTSZ engedélyünk szerint naponta 2×20 percet lehet a gyógyvízben fürdés céljából tartózkodni” – tudtuk meg dr. Schlögl Anitától. A Büki Gyógyfürdő Zrt. főorvosa ehhez hozzátette azt is, hogy a fürdőlátogatóknak mindössze 10-15 százaléka tartja be ezt az ajánlott időtartamot.

Felvetődhet kérdésként, hogy miért jelent problémát az, ha valaki jelentősen túllépi ezt az időt? A válasz erre az, hogy a túlzásba vitt fürdőzésnek lehetnek olyan következményei, amelyek kellemetlen mellékhatásokkal járhatnak. Esetleg éppen, hogy felerősödhetnek azok a problémák, ami miatt a beteg felkereste a fürdőt és ezzel még nincs vége a várható kellemetlenségeknek.

„A túl hosszúra nyúlt gyógyvízben fürdés vérnyomásproblémákat is okozhat, mert nagy megterhelést ró a szívre és a keringési rendszerre. Ezek következménye ájulásszerű rosszullét lehet. A gyerekeknél, 14 éves kor alatt hasonló okok miatt nem alkalmazzuk, hiszen az ő szervezetükre a gyógyvíz nagy megterhelést jelentene” – teszi hozzá dr. Schlögl Anita.

Bükfürdő 7-es számú gyógyvizes medence