• Könnyen bejut a szervezetbe, ahol a mellékvesekérget stimulálja, ezáltal gyulladáscsökkentő hatása is van a radonnak.

  • Régen az egyik hazai gyógyvíznél még a radontartalom mesterséges növelésével is kísérleteztek.

  • Bizonyos betegségeknél azért nem árt óvatosnak lenni.

A radon egy radioaktív nemesgáz, ami több hazai gyógyvízben is megtalálható. Viszonylag könnyen felszívódik a bőrön, a tüdőn, valamint ivókúra esetében az emésztőrendszeren keresztül. Bekerül a véráramba, majd néhány órán belül – döntően kilélegezve – távozik a szervezetből.

Mindebből következően fürdőkúra, ivókúra és légzőkúra esetén is kifejtheti a kedvező hatását. Az utóbbira jó példa a Veszprém megyei Tapolca, ahol légzőszervi betegségeket is kezelnek a radonos levegőjű gyógybarlangban.

A radon hatékonysága onnan ered, hogy serkenti a mellékvesekéreg működését, ezáltal természetes gyulladáscsökkentő hatással rendelkezik. Egyébként egyes országokban önálló kezelési módként is alkalmazzák a radonterápiát. Ebben az esetben egy inhalációs helyiség levegőjét, vagy a víz radontartalmát mesterségesen dúsítják.

Utóbbira idehaza is volt példa még az 1900-as évek első felében. Hévízen kísérleteztek azzal a megoldással, hogy tovább növelték a gyógyvíz radontartalmát és egy időben radonnal dúsított gyógyvizet lehetett inni a Tófürdőben. Az ezt előállító gép a második világháborúig működött, utána már nem állították újra üzembe.

Ivókúra formájában csak frissen fogyasztva fejti ki a kedvező hatását a radon. Palackozás esetén ugyanis néhány nap után elillan a vízből.

Érdekes kérdés az is, hogy a bőrön, vagy belélegezve a tüdőn keresztül szívódik-e fel jobban a radon? A szakirodalom ebben nem egységes. Ennek kapcsán szintén egy hévízi példát szoktak emlegetni, mert állítólag régebben egyes hévízi orvosok a gyógytóban való tartózkodáskor a víz paskolását javasolták, mert így több belélegezhető radon szabadul fel a vízből.

Idehaza a legmagasabb radontartalmú gyógyvizek Budapesten a Rudas Gyógyfürdőben, valamint Egerben a termálfürdőben és a török fürdőben találhatók. Enyhén radonos vize van a Hévízi-tónak, illetve a Miskolctapolca Barlangfürdő vizének (utóbbi hivatalosan nem gyógyvíz).

Egri törökfürdő

Azt is fontos tudni a radonról, hogy nem pusztán a mellékvesekéregre hat, hanem egyes vizsgálatok szerint a pajzsmirigy működését is serkenti. Emiatt pajzsmirigybetegségben szenvedőknek mindenképpen szakorvossal érdemes konzultálni egy radonos vizű ivó- vagy fürdőkúra előtt.

Itt olvashat arról a hazai gyógyvízről, amit régen fehér aranynak neveztek.