• Egy friss orvosi kutatás szerint a gyógyfürdős kezelések kedvezően befolyásolják az alvás minőségét.

  • A fürdőkúrák alvásra gyakorolt kedvező hatásának párhuzamosan több oka is lehet.

Egy nemrég publikált olaszországi orvosi kutatásban azt vizsgálták, hogy a balneoterápiának van-e bármilyen kimutatható hatása az alvás minőségére. Ez már csak azért is fontos kérdés, mert a pihentető alvásnak fontos szerep jut számos betegség leküzdésében és az egészség megőrzésében.

Ennek a vizsgálatára nem egy önálló kutatást készítettek, hanem a korábbi, gyógyvizes kezelésekkel foglalkozó felméréseket tekintettek át. Ezen belül nyilván olyanokat kerestek, ahol az alvásra is kitértek a vizsgálat során. Összesen 21 kutatást tudtak bevonni a felmérésbe. Fontos kritériumnak számított, hogy legalább egy hétig tartó fürdőkezelést vizsgáljanak a kutatások. Ezen belül azonban nagy volt a szórás. Némelyikben kénes termálvízben, de volt ahol a Holt-tengerben végezték a kezeléseket. Egyes felmérések csak a medencefürdő hatását vizsgálták, más részükben ezt egyéb kezelésekkel is kiegészítették, például iszappakolással, tornával, masszázzsal.

A felmérések többségében valamilyen meglévő betegség kapcsán vizsgálták a fürdőkúrák hatékonyságát. Tipikusan a mozgásszervi fájdalmak, a kóros elhízás, a Bechterew-kór, a porckopás tartozott ide. Akadt olyan kutatás is, amiben viszont nem testi, hanem lelki problémával (munkahelyi kiégés) küszködtek a bevont személyek.

A felmérések fő csapásiránya tehát nem az alvás vizsgálata volt. Ennek ellenére a 21 kutatásból 16-ban az alvásminőség javulásáról számoltak be mintegy mellékes hatásként, 12-ben pedig kimondottan jelentős volt ez a változás. A fennmaradó 5 kutatásban nem történt változás (se javulás, se romlás). Ugyanakkor meg kell jegyezni, hogy például az egyik japán felmérésben – alapbetegség nélküli – irodai dolgozókat vizsgáltak és náluk pusztán arra kérdeztek rá, hogy változott-e az alvással töltött idejük. Ez nem változott, de az alvás minőségére vonatkozó megállapításokat nem tettek.

Miért javítja a gyógyvizes fürdőzés, illetve a fürdőgyógyászati kezelések az alvás minőségét?

Ezt a kérdést hosszasan boncolgatták. A vizsgált felmérések egyértelmű magyarázattal nem szolgáltak. A legvalószínűbbnek az tűnik, hogy több, különböző tényező együttesen hat kedvezően az alvásra.

Ide sorolják a termálvíz hőhatását. Emiatt ugyanis a testhőmérséklet növekszik, a vérnyomás és a testmaghőmérséklet viszont csökken, olyan fiziológiai változások indulnak be a szervezetben, amelyek az alvásra kedvezően hatnak. Fontos lehet a meleg víz izomlazító hatása is, illetve a gyulladásos folyamatokat szabályozó egyes citokinek szintén hatással vannak az alvás-ébrenlét ciklusra. Márpedig több vizsgálatban is a gyulladásos folyamatok csökkenéséről számoltak be a fürdőkezelések hatására.

Ugyancsak segítheti a jobb alvást az, hogy a fürdőkezelések révén számos betegnél csökkentek a fájdalmak, így már önmagában emiatt is jobban tudtak pihenni a páciensek. Végül azt sem szabad lebecsülni, hogy a fürdőzésnek stresszoldó, nyugtató hatása is van.

Ami külön érdekes volt, hogy ez a kedvező hatás nem pusztán a fürdőkúrák alatt és közvetlenül utána maradt fenn. Volt olyan kutatás, ahol a hónapokkal később végzett kontrollvizsgálatokon is jobb alvásminőségről számoltak be a páciensek. Szintén említést érdemel, hogy azok a kutatások, ahol a gyógyvizes fürdőzésen kívül valamilyen testmozgás is a kúra része volt (vízi torna, szárazföldi torna, úszás) jobban és tartósabban javult az alvást.

A kutatók megemlítik, hogy akadnak korlátai is ennek a felmérésnek. Ezek között említik, hogy csak egy esetben értékelték objektíven az alvást, – úgynevezett aktigráfiával – a többinél a résztvevők az alvással kapcsolatos kérdőívet töltöttek ki.

Mivel nagyon sokféle kutatásról volt szó, azzal kapcsolatban nem lehet megállapítást tenni, hogy a termálvizes fürdőzésen kívül melyik kezelésnek lehet leginkább kedvező hatása az alvásra. Illetve ezeknek a felméréseknek a hiányosságaként említették, hogy nem rögzítették a fürdőkezelések napszakon belüli időpontját. Márpedig az olasz orvosok szerint fontos lenne tudni, hogy a napon belül különböző időpontokban végzett fürdőzéseknek mennyire van eltérő hatása az alvásminőségre.

Hajdúszoboszló gyógymedence stand

 

Itt olvashat a fürdőkúrák fájdalomcsillapító hatásáról.

Illusztráció: gyógyvizes medence Hajdúszoboszlón