• Több nagy betegségcsoportnál általánosságban is javasolható a gyógyvizes medencefürdő.

  • Persze a kezelések hatékonyságát az adott gyógyvíz összetétele is befolyásolhatja.

Az egészségbiztosító által támogatott fürdőgyógyászati kezelések közül a gyógyvizes medencefürdő számít messze a legnépszerűbbnek. A legtöbb beteg, a legtöbb alkalommal ezt veszi igénybe. Ez nyilván nem véletlen, hiszen a gyakorlatban ez egy kedvező árú gyógyfürdő belépőt takar.

Sokszor a betegek kifejezetten csak ennek a felírását kérik az orvostól, de a több kezelést magában foglaló fürdőgyógyászati csomagoknak is szinte mindig része a medencefürdő.

A kezelés pontos javallatai gyógyfürdőnként eltérőek lehetnek, hiszen a gyógyvizek összetétele sem azonos. Azonban a fürdőgyógyászati kezeléseket szabályozó rendeletben felsorolnak több olyan betegséget is, amelyeknél – a gyógyvíz típusától függetlenül – javasolják a gyógyvizes medencefürdő alkalmazását is. Egyébként soha nem csak önmagában, hanem egyéb kezelésekkel – például gyógymasszázs, iszappakolás – párban.

Általánosságban tehát a következő betegségeknél javasolható a gyógyvizes medencefürdő (amennyiben nem áll fenn valamilyen ellenjavallat):

Ortopédiai- és gerincsérvműtétek utáni állapotok

Végtagsérülések utáni állapotok

Gerincsérülések utókezelése (akár vannak neurológiai tünetek, akár nincsenek. Amennyiben vannak, akkor a szénsavas kádfürdő is javasolt)

Reumatoid artritisz és egyéb artritiszek (ízületi gyulladások)

Szeronegatív spondylarthritis (SNSA betegségcsoport), sok egyéb mellett ide sorolható a Bechterew-kór, a pikkelysömörhöz és gyulladásos bélbetegségekhez társuló ízületi gyulladás

Artrózis (ízületi porckopás)

Krónikus derékfájás

Csontritkulás

Egyéb neurológiai betegségek következtében kialakult állapotok

Cserkeszőlő gyógyfürdő

Ide kattintva olvashat arról, hogy milyen szakorvosok írhatják fel a fürdőgyógyászati kezeléseket.

Illusztráció: gyógyvizes medence Cserkeszőlőn