• Megelőzhető, kezelhető-e a gyógyvizes fürdőzéssel a csontritkulás?

  • Milyen fürdőgyógyászati kezelések jöhetnek szóba és milyen kezelésekkel kell óvatosnak lenni?

  • Erről kérdeztük a Büki Gyógyfürdő Zrt. főorvosát.

Sajnos a csontritkulás Magyarországon népbetegségnek számít, nagyjából egymillió embert érint. A betegség egy gyors és fájdalommentes, úgynevezett DEXA vizsgálattal könnyen diagnosztizálható. Ugyanakkor vannak olyan jelek és kockázati tényezők, amelyekre érdemes figyelni.

Dr. Schlögl Anita, a Büki Gyógyfürdő Zrt. főorvosa ezek között említi a háti és deréktáji fájdalmakat, egyéb okkal nem magyarázható hasi panaszokat, a testmagasság csökkenését. Mindezeken túl a kis traumára bekövetkező csonttörés esetén is felmerül a csontritkulás gyanúja.

A betegségre hajlamosít a vékony testalkat, illetve az is, ha valakinek 45 éves kora előtt elmarad a menstruációja, továbbá a pajzsmirigy betegségei, valamint szteroid és vérhígító tartós szedése is a kockázati tényezők közé sorolható.

Fontos tudni, hogy a gyógyvizes medencefürdő kezelés önmagában nem alkalmas a csontritkulás megelőzésére és kezelésére. „A medencefürdő kezeléssel nem a csontritkulást gyógyítjuk, hanem a csontritkulással járó mozgásszervi panaszokat, háti, deréktáji fájdalmakat, izomfeszüléseket tudjuk csökkenteni” – hangsúlyozza a dr. Schlögl Anita.

Bükfürdő Termálfürdő gyógyvíz

Bükfürdőn a csontritkulás kiegészítő kezelésére iszappakolást, gyógymasszázst, különböző elektroterápiás kezeléseket, lézerkezelést és szénsavas fürdőt szoktak alkalmazni. Ezen felül kiemelten fontos a gyógytorna kezelés, amely lehet száraz és vízi torna, mert segíti a csontépítő sejtek működését. Ráadásul fájdalomcsillapító hatású és az izomzat és az egyensúly fejlesztésével csökkenti az elesések és a következményes csonttörések számát.

Azonban vannak olyan fürdőgyógyászati kezelések is, amelyek alkalmazása ennél a betegségnél megfontolást igényel. „A súlyfürdő kezelést és a víz alatti vízsugármasszázs kezelést nagyon körültekintően lehet csak alkalmazni csontritkulásnál” – hívja fel a figyelmet a doktornő.

Hogyan tudjuk megelőzni a csontritkulást? Dr. Schlögl Anita elmondása szerint a csontritkulás megelőzésében a kalciumban gazdag étrend, a megfelelő D-vitamin ellátottság, valamint a dohányzás, az alkohol-, a koffein-, szénsavasüdítőital-fogyasztás mérséklése lehet segítségünkre. A mozgásformák közül azok javasoltak, ahol a gravitáció függőleges irányban hat a testre, ilyen a séta, a nordic walking, a kocogás, a tánc, az aerobic.

Az úszásról és a gyógyvizes medencefürdőről pedig azt érdemes tudni, hogy a csontritkulás okozta ízületi és izomfájdalmakat tudja enyhíteni.

Akik akár az említett betegség miatt felkeresnék a Bükfürdő Thermal & Spa gyógyászati részlegét, azoknak háziorvosi beutalóra nincs szükségük, viszont a szakorvosi vizsgálatra előzetesen időpontot kell foglalniuk.

Némelyik betegségnél a fürdőkúrák 90-95 százalékban is hatékonyak lehetnek. Itt olvashatja el, hogy melyek ezek.