• A termálvizekben előforduló egyik összetevőnek stresszoldó, nyugtató hatása van, ezáltal enyhítheti az alvásproblémákat is.

  • Összegyűjtöttünk néhány termálfürdőt, amelyek vizében megtalálható ez az anyag.

Az 1800-as években felfedezett brómot gyorsan felkapta az akkori orvostudomány, miután kiderült, hogy nyugtató hatása van az idegrendszerre. A kálium-bromidot és a nátrium-bromidot egy időben az idegkimerültség, álmatlanság és epilepszia elleni gyógyszerként is alkalmazták.

A bróm ionos formában megtalálható a tengerek vizében, illetve olykor meglepően magas koncentrációban fordul elő a felszín alatti vizekben is. Brómosnak azokat a termálvizeket nevezzük, amelyek bromidion-tartalma meghaladja a literenkénti 5 mg-t.

A brómos vizű fürdőkben vett fürdőkúrák hatására csökkenhet a feszültség, az idegesség, enyhülhetnek az alvásproblémák. Ez egyébként közvetve is elősegítheti a betegségek megelőzését, hiszen a kialvatlanság, a vegetatív idegrendszert érintő problémák sajnos kitűnő táptalajt jelenthetnek egyéb egészségügyi problémák számára is.

Kimondottan magas bromidion-tartalmú termálvíz található a Bükkszéki Termálfürdőben, az Igali Gyógyfürdőben (lenti képen) és a Hajdúnánási Gyógyfürdőben. Ezeken kívül szintén meghaladja az említett 5 mg-os értéket a bromidion-tartalom a Hajdúszoboszlói Gyógyfürdő, a Tiszaörsi Termálfürdő, a Bükfürdő Thermal & Spa, a Zalakarosi Fürdő, a Kecskeméti Fürdő és a debreceni Aquaticum Termálfürdő vizében is.

Igal gyógyvizes fürdő ősszel

Ráadásul van egy jó hírünk azoknak is, akiknek a kedvenc termálfürdőjük nem található meg a felsorolásban. Egy egészen friss orvosi kutatás szerint ugyanis a fürdőkúráknak már önmagukban – a víz összetételétől függetlenül – is kedvező hatásuk van az alvásminőségre. Erről a kutatásról itt olvashat bővebben. A Balatonhoz közeli Csiszta Fürdőről pedig itt olvashat bővebben.