• A homocisztein vélhetően károsítja az erek falát, ezáltal segíti az érelmeszesedés kialakulását.

  • Egy orvosi kutatás azt mutatta, hogy a kénes vizű fürdőzés hatására csökken a homocisztein szintje a vérben.

A hazai gyógyvizek közül több is a kénes csoportba tartozik, ezek már az „illatukról” messziről felismerhetők. A fürdőkúrák során a kén könnyen bejut a szervezetbe, ugyanis egyrészt képes a bőrön át, másrészt belélegezve a tüdőn keresztül is felszívódni.

Ezeknek a vizeknek számos kedvező egészségügyi hatása már régóta ismert. Ezek közé tartozik, hogy a kén beépül a porcszövetbe, ezáltal kitűnő hatású a kopásos ízületi megbetegedések esetén. Régóta alkalmazzák ezeket a vizeket különféle bőrproblémáknál, így az ekcémánál, vagy éppen a pikkelysömörnél is. Egy utóbbival kapcsolatos vizsgálat azt is kimutatta, hogy ezek a vizek nemcsak külsőleg hatnak, hanem valószínűleg belsőleg, az immunológiai folyamatokat is kedvező irányba befolyásolják.

Egy 2003-ban publikált osztrák orvosi kutatás pedig arra is rámutatott, hogy a kénes vizek segíthetnek megelőzni egyes szív- és érrendszeri megbetegedéseket is. Ez úgy derült ki, hogy a vér homociszteinszintjének alakulását figyelték meg. A magas homocisztein érték ugyanis az szív- és érbetegségek (köztük szívinfarktus, agyvérzés) megnövekedett kockázatára utal. A homocisztein vélhetően károsítja az erek falát, ezáltal segíti az érelmeszesedés kialakulását.

Az említett kutatásba 40 porckopásos beteget vontak be. A csoport fele az alapbetegségét illetően fürdőgyógyászati kezelésekben részesült, a másik fele megkapta ugyanezeket a kezeléseket, de ezen felül kénes vizű fürdőzésen is részt vett. A háromhetes fürdőkúra előtt és után megmérték a vérük homociszteinszintjét. Az eredmények pedig azt mutatták, hogy a kénes csoportban egyértelműen csökkenésnek indult a homocisztein értéke.

A hazai fürdők közül – többek között – kénes vize van a Zalakarosi Fürdőnek (képünkön), a Bogácsi Gyógyfürdőnek, a mezőkövesdi Zsóry Gyógyfürdőnek, de Hévízen és Kehidakustányban is van kéntartalma a gyógyvíznek.

Zalakaros gyógymedence gyógyvíz

Ami a fürdőkedvelőknek jó hír lehet, hogy nem feltétlenül csak a kénes vizeknek lehet kedvező hatása az érrendszeri betegségekre. Egy hajdúszoboszlói vizsgálat során, egy másik, szintén a szív- és érrendszeri kockázatokat jelző faktort vizsgálva egészen hasonló eredményre jutottak az orvosok. Utóbbiról itt olvashat.