• Egy olyan értékre hat kedvezően a gyógyvíz, ami előre jelzi a szív- és érrendszeri megbetegedések kockázatát.

  • Úgy tűnik, a fürdőkezeléseknek szerepük lehet az érelmeszesedés megelőzésében.

Évekkel ezelőtt készült egy érdekes orvosi kutatás a Hajdúszoboszlói Gyógyfürdőben. A Dr. Bender Tamás vezetésével végzett vizsgálat célja az volt, hogy megnézzék, a gyógyvizes fürdőzés során miként változnak a szív- és érrendszeri rizikótényezők.

Ennek kapcsán különösen figyelték azt, hogy az érintetteknél miként alakul a vér CRP-szintje. Ez egy olyan fehérje, ami a májban termelődik abban az esetben, ha gyulladás van a szervezetben. Ráadásul a megemelkedett, úgynevezett high sensitive CRP-szint jó előrejelzője a szív- és érrendszeri megbetegedések növekedett rizikójának.

A vizsgálatba 42, mozgásszervi problémával küszködő beteget vontak be, az átlagéletkoruk 59,5 év volt. A kutatásban szereplők egy háromhetes fürdőkezelésen vehettek részt. Napi 30 percen át, 38 Celsius-fokos vízben fürödtek, heti öt nap, összesen 15 alkalommal. Azaz egy klasszikus fürdőkúrát vittek végig.

A két csoport közötti különbséget az jelentette, hogy 21-en hajdúszoboszlói gyógyvízben, 21-en pedig melegített csapvízben fürödtek. Utóbbit színezték, így a résztvevők nem szúrhatták ki, hogy nem gyógyvízben fürdenek.

Ebben a három hétben más kezelést nem kaptak, a szedett gyógyszereiken és azok adagolásán sem változtattak. Mindkét csoport tagjaitól három alkalommal vettek vért: a fürdőkúra előtt, közvetlenül utána, majd három hónappal később. A már említett CRP-n felül a koleszterin, triglicerid, LDL, HDL és a szérum HSP-60, TAS szintek alakulását is vizsgálták.

A CRP értéke mindkét csoportnál végig csökkenő tendenciát mutatott, ugyanakkor ennek a csökkenésnek a mértéke a gyógyvízzel kezelteknél szignifikánsan jelentősebb volt.

A koleszterin a gyógyvízben kezelteknél három hónap múlva is csökkent, míg a kontroll csoportnál emelkedő tendenciát mutatott. A triglicerid szintben mindkét csoportban átmeneti emelkedés után csökkenő tendenciát tapasztaltak. Az LDL/HDL arány a gyógyvízzel kezelt csoportban csökkenő tendencia mutatott a vizsgálat teljes hosszában.

Hungarospa strandfürdő

A TAS mindkét csoportban átmeneti emelkedés után csökkenő tendenciát mutatott. A HSP-60 értékben a gyógyvízzel kezelt csoportban három hónap múlva is meglévő emelkedő tendencia, míg a kontroll csoportban az értékek csökkenése volt megfigyelhető.

Az orvosok értékelése alapján a vizsgálat igazolta, hogy a gyógyvizes kezelések segíthetnek az szív- és érrendszeri betegségek, azon belül is az érelmeszesedés megelőzésében. Fontos eredménye volt a kutatásnak, hogy első alkalommal igazolták a CRP-szint csökkenését a gyógyvizes fürdőzés hatására.

A teljes kutatási anyag megtalálható a fürdő honlapján.

Itt pedig két kevésbé elterjedt, de hatékony fürdőkezelésről olvashat.