• Megfizethető fürdőgyógyászati kezelésekkel több vendéget lehetne becsalogatni a gyógyfürdőkbe.

  • Rövid távon ez a fürdőknek létfontosságú lenne, de távlatilag még az egészségbiztosító is jól járna.

  • A kezelésekhez nyújtott támogatás összege már tíz éve nem változott.

Sokáig úgy tűnt, hogy a koronavírus-járványnál nagyobb csapás már nem érheti a fürdőágazatot, illetve a komplett turizmust. Erre most itt van az energiaárak és az infláció elszabadulása, ami már-már a Covidhoz hasonló kihívást jelent a szállodák és a fürdők számára.

Egyik oldalról brutálisan megnőttek a fürdőüzemeltetéshez kapcsolódó költségek, azon belül is főként az áram és a gáz díja. A másik oldalról pedig az jelent óriási kockázatot, hogy a lakosságnál a spórolás jelei mutatkoznak. Márpedig, ha az emberek a megugró árak miatt takarékoskodni kezdenek, akkor a kikapcsolódási, szórakozási lehetőségre szánt kiadásokkal fogják kezdeni.

Ami viszont sok más európai országhoz képet Magyarország előnye, hogy nálunk nagy hagyománya van a fürdőgyógyászati eljárásoknak. Ráadásul sokan előszeretettel is alkalmazzák ezeket a kezeléseket, kifejezetten emiatt keresik fel időről időre a gyógyfürdőket. A gyógyulás reményében azért még egy válságos időszakban is hajlandók pénzt kiadni az emberek. Egy hétvégi élményfürdőzésre lehet, hogy sajnálják a pénzt, de ha a fájdalmuk enyhülhet, akkor akár egy hosszabb fürdőkúrát is bevállalnak.

A következő hónapokban ez a gyógyulást kereső vendégkör még az eddigieknél is fontosabb lesz a gyógyfürdők számára. A probléma csak az, hogy az egészségbiztosító 2012 óta, azaz pontosan tíz éve ugyanannyival egészíti ki a fürdőgyógyászati ellátások költségét.

Csak néhány példa. Egy országos minősítésű gyógyfürdő esetében a gyógyvizes gyógymedence belépőhöz nettó 274 forint támogatást ad a NEAK. Egy körzeti besorolású gyógyfürdőnél ez már csak 240 forint, egy helyi gyógyfürdőnél 212 forint. Aki mostanában fizetett teljes árat egy gyógyfürdő belépőért, az láthatja, hogy ezek köszönőviszonyban sincsenek a reális árakkal. Pedig még lehetne sorolni, hogy egy súlyfürdőnél 561 forint, orvosi gyógymasszázsnál 580 forint a támogatás.

Nem véletlen, hogy a gyógyfürdők mindenkit igyekeznek az úgynevezett komplex ellátást felé terelni, ami napi négyféle kezelést foglal magában és ezután egy országos gyógyfürdő már 2229 forint támogatást kap. Persze az utóbbi sem fedezi a költségeket, ezért a betegeknek önrészt kell fizetniük, aminek a mértéke évről évre emelkedik. A statisztikákból pedig jól látszik, hogy erre az a reakció, hogy kevesebben veszik igénybe ezeket a támogatott kezeléseket.

Sok-sok éve mantrázzák a fürdők, hogy végre növelni kellene a támogatások összegét, de eddig ennek nem sok foganatja volt. Pedig, ha valamikor, akkor most létfontosságú lenne a gyógyfürdők számára, hogy ne csökkenjen a vendégforgalmuk. Erre pedig akkor lenne esély, ha vonzóbb árakon tudnák biztosítani a kezeléseket.

Discopathia gyógyfürdő gyógyvíz diszkopátia

A támogatás emelése amúgy az egészségbiztosítónak is jól felfogott érdeke. Amennyiben valaki egy enyhébb, fürdőgyógyászati megoldásokkal kezelhető egészségügyi problémával nem foglalkozik, akkor ebből később olyan betegség kerekedhet, ami már csak drága gyógyszerekkel, esetleg műtéttel kezelhető. Egy aktív korú dolgozó akár hónapokra kieshet a munkából. Összességében ez többe kerül, mint most lehetővé tenni azt, hogy a kedvező áraknak köszönhetően egy szélesebb kör is igénybe vehesse a fürdőkezeléseket.