• Megvizsgálták, hogy jobban csökken-e a súlyuk azoknak, akik a diétás tanácsadás mellett fürdőkúrán is részt vesznek.

  • Az eredmény az orvosokat is meglepte.

Az elhízás nem pusztán az életminőségre gyakorol negatív hatást, hanem számos betegség kockázati tényezője is. Sok egyéb mellett ide tartoznak egyes szív- és érrendszeri megbetegedések, valamint a 2-es típusú cukorbetegség is.

Francia orvosok egy 2012-ben publikált kutatásukban megvizsgálták azt, hogy a fürdőkezelésekkel segíthető-e a testsúly csökkentése. A Francia Balneoterápiás Kutatási Társaság finanszírozásában megvalósult vizsgálatban ráadásul a hosszú távú hatásra voltak kíváncsiak.

A kutatásba olyan, 20 és 70 év közöttieket válogattak be, akik a túlsúlyuk miatt felkeresték a háziorvosukat, magyarán eltökéltek voltak a fogyást illetően. A kutatásba bevont személyek fele fürdőkezelésen, valamint háziorvosi diétás tanácsadáson vett részt, a másik fele csak az utóbbin. A diétás tanácsadás részeként kaptak egy praktikus tudnivalókat tartalmazó brosúrát, valamint az orvos szóban is táplálkozási, életmódbeli tanácsokkal látta el a pácienseket. Utóbbi számít Franciaországban a szokásos eljárásnak.

Egy további csavart is bevettek a felmérésbe. Mind a balneoterápiás, mind a „szokásos ellátást” kapó személyek felét havonta egyszer felhívta egy dietetikus, akitől lehetett kérdezni, illetve további tanácsokat adott.

A fürdőterápiás csoportnak jó dolga volt, hiszen három hétig tartó kúrán vehettek részt különféle francia gyógyüdülőhelyeken. Itt minden nap pezsgőfürdőben, masszázsban, iszappakolásban részesültek, de vízi tornán is részt vettek, valamint a helyi ásványvizet fogyasztották. Utóbbiak szulfátos és bikarbonátos vizek voltak.

A jelentkezők eredményeit 7 és 14 hónappal később értékelték. A fürdőkezelésekben is részesülő csoportnak már a háromhetes kúrát követően számottevően csökkent a súlya, valamint az ezt követő 14 hónapos időszakban is nagyobb átlagos súlycsökkenést értek el, mint azok, akik csak a megszokott diétás tanácsadásban részesültek.

A havi telefonos tanácsadásnak viszont egyik csoport esetében sem volt mérhető haszna.

Ami még érdekesnek bizonyult, hogy a balneoterápiás csoport átlagos súlycsökkenése olyan mértékű volt, ami már a különféle gyógyszeres kezelésekkel összemérve is versenyképesnek tűnt. A kutatás készítői ezért felvetették, hogy már csak ezért is érdemes lenne megfontolni a fürdőkezelések szélesebb körű kiegészítő alkalmazását elhízás esetén.

elhízás fürdőkezelés

Jellegéből adódóan a vizsgálat nem adott magyarázatot arra, hogy a különféle balneoterápiás kezelések közül melyek lehetnek a leginkább hatékonynak. Illetve azt is nehéz megmondani, hogy mekkora súlya volt mindebben annak, hogy a páciensek három hetet pihenhettek. Nyilván a kikapcsolódás vegetatív idegrendszerre gyakorolt kedvező hatása miatt az utóbbinak is szerepe lehetett a jó eredményekben.