• A szén-dioxid gyógygázfürdőt főként az érrendszeri betegségek esetén szokták javasolni, de számos egyéb egészségügyi problémára is kedvező a hatása.

  • Támogatott formában is elérhető, de a szakorvosoknak csak egy meghatározott köre írhatja fel a kezelést.

Gyógygázfürdőnek, szén-dioxidos fürdőnek, szárazfürdőnek, mofettának is nevezik azt a kezelést, aminek során a betegek derékig érő szén-dioxidban foglalnak helyet. Nagyon hasonló a medencefürdőhöz, csak itt a fapadlójú medencét, vagy a kabint nem vízzel, hanem a színtelen, szagtalan szén-dioxid gázzal töltik meg.

A szén-dioxid egészségügyi hatása onnan ered, hogy könnyedén áthatol a ruházaton és a bőrön, majd nagyon erőteljes értágító hatást fejt ki. Kedvezően hat a perifériás vérkeringésre, ezért a végtagok krónikus érszűkülete, katéteres értágítások és verőérműtétek után, poszttrombotikus szindrómánál, cukorbetegség szövődményeinek megelőzésénél, csontritkulás és nehezen gyógyuló lábszárfekély esetén szokták javasolni.

Szén-dioxidos kezelést sok helyen kínálnak az országban, hiszen mesterségesen is előállítható. Többek között a Hajdúszoboszlói Gyógyfürdőben is elérhető ez a kezelési forma. Társadalombiztosítási támogatással viszont csak a két természetes feltörési helyen – Mátraderecskén és Parádfürdőn – vehető igénybe a gyógygázfürdő.

Mofetta medence Parádfürdőn

Amennyiben valaki a két említett településen lévő intézményben venné igénybe a kezelést, akkor háziorvosi beutalóval kell felkeresnie az egészségügyi problémájának megfelelő szakorvost.

Azt egy külön rendeletben szabályozzák, hogy a támogatott kezeléseket mely szakorvosok írhatják fel. A következő szakképesítések legalább egyikével kell rendelkeznie az orvosnak: kardiológia, érsebészet, orvosi rehabilitáció (mozgásszervi területen), fizikális medicina és rehabilitáció, fizioterápia, ortopédia, traumatológia, továbbá angiológiai vagy diabetológiai szakellátóhely belgyógyászati szakképesítéssel rendelkező szakorvosa.

A klasszikus gyógyfürdős kezelésekhez hasonlóan egy évben kétszer 15 kezelést támogat az egészségbiztosító (önrész ekkor is fizetendő). Fontos ugyanakkor tudni, hogy a tb-s ellátás keretében napi egy kezelés vehető igénybe. Egyébként lehetőség van arra, hogy valaki két kezelést is felvegyen egy nap, de ebben az esetben a másodikhoz már nem jár támogatás.

Bár hatékony kezelésről van szó, de az ellenjavallatok köre is meglehetősen széles, erről itt olvashat bővebben.