• A gyógyfürdőzés és a fürdőgyógyászati kezelések hozzájárulnak az életminőség javulásához mind fizikai, mind pszichológiai téren.

  • Erre az eredményre jutottak egy 60 év felettiek körében végzett lengyelországi kutatás során.

Az öregedési folyamattal járó fiziológiai és pszichológiai változások következtében az idősek életminősége jelentősen romlik. A fürdőkezelések viszont ezt kedvező irányba tudják befolyásolni és az idősebbek számára is könnyebbé tehetik a mindennapokat. Ez volt az alapfeltevése annak a lengyelországi kutatásnak, amit 2017 februárjában publikáltak.

A felmérést egy lengyel gyógyszanatóriumban végezték, 60 év felettiek körében. Mindannyian valamilyen egészségügyi probléma miatt keresték fel a szanatóriumot, legtöbben derékfájásra és a legkülönfélébb ízületi problémákra panaszkodtak. A felmérés során őket kérték meg egy igen részletes kérdőív kitöltésére.

A megkérdezettek 25 százaléka első alkalommal vett igénybe fürdőgyógyászati kezeléseket. A többség viszont már rutinos volt ezen a téren, 17,5 százalékuk már több mint 20 éve rendszeresen járt gyógyfürdőbe. A vizes kezelések mellett leginkább masszázst, elektroterápiás kezeléseket, iszappakolást, gyógytornát vettek igénybe. Ezek közül messze a legjobban a fürdőzést és a gyógymasszázst szerették.

97,5 százalékuk arról számolt be, hogy kifejezetten kedveli és élvezi a fürdőgyógyászati kezeléseket. 72,5 százalék nyilatkozott úgy, hogy a kezelések hatására egyértelműen javult az egészségi állapota. Ami a fájdalmakat illeti: egyharmaduk már a kezelések alatt, egyharmaduk a kezeléseket követően tapasztalt javulást.

Sokat emlegetjük, hogy már önmagában a gyógyfürdők környezetének, a fürdők kellemes légkörének kedvező hatása van a vegetatív idegrendszerre. Ezt a lengyel kutatás is visszaigazolta, hiszen a megkérdezettek 57,5 százaléka említette, hogy már önmagában attól sokkal jobban érzi magát, hogy kimozdult otthonról és egy gyógyüdülőhelyen lehet. A válaszadók fele mondta, hogy a fürdőkezelésre nagy szüksége van, mert jelentősen segíti a mindennapjait.

Makói gyógyvíz

Összességében két következtetéssel zárult a felmérés:

1. A gyógyfürdőkezelések hozzájárulnak a 60 év felettiek életminőségének javulásához, és lehetővé teszik számukra, hogy hatékonyabban tudják ellátni a mindennapi feladataikat.

2. A gyógyfürdőkezelések hozzájárulnak az életminőség javulásához mind fizikai, mind pszichológiai téren.

Nagyon hasonló eredménnyel zárult egy spanyol kutatás is. Az itt olvasható felmérésben arra jutottak, hogy a 65 év felettieknek a fürdőkezelések hatására javult az alvásminősége, a hangulata és az életminősége.

Illusztráció: gyógyvizes medence a makói Hagymatikum fürdőben