• Számos meglévő megbetegedést esetén és azok megelőzésére is hatékonyak lehetnek a kénes vizű fürdőkúrák.

  • Nagy előnyük, hogy belélegezve és a bőrön keresztül is könnyen felszívódnak, valamint a fürdőzést követő hetekben is érvényesül a kedvező hatásuk.

Magyarország egész jól ellátott a kénes gyógyvizekben, számos fürdőben kimondottan magas a víz kéntartalma. Ezeknek a gyógyvizeknek többféle kedvező tulajdonsága ismert. Gyulladáscsökkentő és fájdalomcsillapító hatásuk van, ami főként a különféle mozgásszervi megbetegedéseknél érvényesül, de nőgyógyászati problémáknál is sikerrel alkalmazzák.

A szervezetbe jutó kén erősíti a porcszöveteket, gyorsítja a szervezet regenerálódását. Egészségeseknek is érdemes kihasználniuk azt a kedvező tulajdonságát, hogy segít leküzdeni a szellemi és a fizikai fáradságot, így közvetve a betegségek megelőzésében is szerepe lehet. Kimondottan jó hatású a bőrre, a fürdőzések után sokan tapasztalják, hogy enyhülnek enyhébb bőrproblémáik, vagy akár az ekcémás panaszaik is, de a pikkelysömör kezelésénél is alkalmazzák. Utóbbi kapcsán Harkányban egész komoly orvosi vizsgálatok is születtek, s ezek mutatták ki, hogy nem pusztán külsőleg hat a gyógyvíz, hanem az immunológiai folyamatokat befolyásolja kedvező irányba.

A kén nagy koncentrációban felhalmozódik a medencék vize felett és belélegezve könnyen bejut a szervezetben. A kén másik „útvonala” a bőr, amin keresztül szintén képes felszívódni. Apró érdekesség, hogy sokáig ezt vitatták, de éppen Hévízen igazolták a bőrön keresztüli felszívódást egy izotópos vizsgálattal.

Szintén dr. Schulhof Ödön hévízi kutatásai mutatták ki, hogy a kénes vizű fürdőkúrák hatása hosszabb távon is érvényesül. Ennek a magyarázata az, hogy a kén egy része elraktározódik a bőrben és csak a későbbiekben, folyamatosan jut be a szervezetbe. Schulhof szerint az utólag felszívódó mennyiség többszöröse lehet annak, ami a fürdőzés idején szívódik fel.

Egy frissebb orvosi kutatás szerint pedig a kénes fürdőkúrák csökkentik a vér homocisztein szintjét, ami azt jelenti, hogy a kénes gyógyvizek segíthetnek megelőzni egyes szív- és érrendszeri megbetegedéseket.

Itt talál hazai kénes vizű fürdőket.

Zsóry fürdő kénes gyógyvíz porckopás

Illusztráció: a mezőkövesdi Zsóry Gyógyfürdő