• Tavaly nyáron és ősszel is beszámoltunk arról, hogy egy-egy fürdőt be kellett zárni.

  • Az egyik esetben műszaki problémák adódtak, a másiknál tűzeset történt.

Tegnap írtunk arról, hogy 2021-ben a hazai fürdős kínálat egy teljesen új létesítménnyel bővült, de meglévő fürdők is új egységekkel egészültek ki, valamint felújításra is sor került. Ugyanakkor nemcsak jó hírek érkeztek tavaly a hazai fürdőkről, hanem két váratlan bezárás is történt.

Ezek közül az egyiknek a sorsa valószínűleg már idén rendeződhet, a másik esetben viszont komolyabbnak látszik a probléma és könnyen elképzelhető, hogy 2022-ben sem tudják újra megnyitni.

A Tolna megyei Tamási város termálfürdője kifejezetten népszerűnek számít a vonzáskörzetében. Éves szinten több mint 100 ezer vendég szokta felkeresni a termálfürdőt. Egész sok vendégük volt 2021 november elsején is, amikor a délutáni órákban tűz keletkezett a fedett fürdő tetőterében. Szerencsére a vendégek és a dolgozók időben el tudták hagyni a fürdőt, de a a lángok jelentős károkat okoztak a tetőszerkezetben.

A termálfürdő azóta is zárva tart és egyelőre nincs hír a megnyitás várható időpontjáról. Mindenesetre azért a felvételek alapján nem tűnt javíthatatlannak az épület és ha más nem, akár részleges nyitás is elképzelhető.

Azért a történtek különösen szomorúak voltak annak fényében, hogy a tüzet megelőzően csupa jó hír érkezett a Tamási Termálfürdőről. 2019-ben gyógyfürdő minősítést szereztek, tavaly pedig megkapták a gyógyhely címet. Ráadásul a szabadtéri részen egy egész jelentős fürdőfejlesztést is terveztek.

Frissítés: a Tamási Termálfürdőt január végén részlegesen újranyitják!

A másik fürdő helyzete ennél jóval nehezebbnek tűnik. A siófoki Galerius Élményfürdő és Wellness Központ egész gyorsan reagált a tavaszi újranyitási lehetőségre. Már május 22-től újra fogadtak vendégeket. Ami furcsa volt, hogy kizárólag pénteken, szombaton, vasárnap tartottak nyitva és csak az emeleti szaunavilágot, az alagsori szauna oázist, a sóbarlangot és kültéri medencét nyitották meg.

Először azt hittük, hogy a szezon elejei gyengébb vendégforgalomhoz igazodnak ezzel, vagy esetleg még nem értek végére a karbantartási munkáknak. Azonban hamar kiderült, hogy komolyabbak a gondok. A mindössze 15 évvel ezelőtt átadott fürdő tetőszigetelésénél akadtak problémák. Olyannyira, hogy június 21-én teljesen be is zárták a Galeriust.

Dr. Lengyel Róbert polgármester akkor arról nyilatkozott, hogy tervezési és kivitelezési hiányosságok vezettek ehhez a helyzethez és úgy becsülte, hogy a tetőszerkezet javítása, valamint a szükséges karbantartási munkák elvégzése mintegy 200 millió forintba fog kerülni.

Ez még talán kigazdálkodható összegnek tűnt, később azonban kiderült, hogy nagyobb a baj. Több műszaki probléma is akadt a fürdővel, ráadásul a javítások várható költsége jóval magasabb az előre kalkuláltnál. A polgármester beszámolója szerint 1,2 milliárd forintos árajánlatot kaptak a javításokra, ami meghaladja a lehetőségeiket.

Galerius Tamási termálfürdőkA Galerius Fürdő bezárása azért rossz hír, mert kifejezetten népszerűnek számított. Egyrészt a nyári szezonban, hűvösebb időben is kikapcsolódási lehetőséget jelentett a turistáknak. Másrészt a Balatonnál – a helyi lakosok részéről is – lenne igény egész évben nyitva tartó fedett fürdőkre, de ezekből nincs nagyon kínálat a parti településeken, pláne nem a tó keleti medencéjében.

Legutóbb akkor került szóba a fürdő kérdése, amikor dr. Lengyel Róbert a térség országgyűlési képviselőjével, Witzmann Mihállyal találkozott. Erről ezt írta a Facebook oldalán: „tájékoztattam a Galerius Fürdőnk ex lex állapotáról és kértem közbenjárását az Magyar Turisztikai Ügynökségnél annak érdekében, hogy állami segítséget kaphassunk a felújítási munkálatokhoz. Mivel saját forrás, legalább is akkora forrás, mint amekkorára szükség lenne, nem áll a rendelkezésünkre.”